Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz w sosie teksańskim

Tekst i foto kaka 23-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni75 min.?

Składniki:

600 g filetów z dorsza,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
125 ml śmietany,
200 ml sosu salsa,
5 łyżek startego sera (np. ementalera),
1 pęczek koperku

Jak przyrządzić:

Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską formę do zapiekanek natłuścić i posypać mąką, do formy przełożyć rybę. Piekarnik rozgrzać do 225°C. Śmietanę wlać do wysokiej miski, za pomocą trzepaczki ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać sos salsa, delikatnie wymieszać. Sosem polać rybę i rozsmarować. Rybę posypać startym serem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zapiekankę posypać koperkiem i podawać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 Makucha

A śmietana to ma być jaka?

Zgłoś 18.06.2008 Oliwka

Co to jest sos ,,salsa''?

Zgłoś 07.11.2009 yankes

"salsa" to po hiszpańsku "sos" z tego wynika że "Sos Salsa" to "Sos Sos". Tak jak np. Baden Baden.

Zgłoś 13.11.2009

Salsa to taki meksykanski sos na bazie pomidorow i chili, najczesciej zawiera kolendre. Sa gotowe w sklepach lub mozna samemu zrobic.

Zgłoś 14.12.2009 MałaMi

Śmietanka 12%- do sosów i sałatek