Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz z parowaru z cukinią

Tekst i foto KAsia 04-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 do 322 złprosty60 min.?

Składniki:

świeży dorsz, cukinia, pomidory, cebula, papryka żółta i czerwona, sos sojowy, ocet winny,
cytryna, olej z pestek winogron

Jak przyrządzić:

Pierwszym etapem jest przygotowanie marynaty.
Jedna trzecią szklanki oleju zmieszać z 2 łyżeczkami sosu sojowego i octu winnego. Dodać 3 łyżeczki cukru oraz sól do smaku.
Wymyte 3 płaty dorsza skropić sokiem z połówki cytryny.
Doprawić je vegetą, pieprzem oraz przyprawą do ryby, a następnie zalać marynatą i wstawić do lodówki na 24 godz.

Pokoroić w kostkę papryki oraz cukinię i dusić w jednej szklance rosołu warzywnego. Dodać 2 większe cebulki zeszklone wcześniej na patelni, a na koniec pokrojone w ćwiartki 2-3 pomidory.

Równolegle wyłożyć płaty dorsza do parowaru i polać z wierzchu częścią marynaty. Parować około 20-25 minut.

Dorsza podać wraz z ciepłymi duszonymi warzywami.
Smacznego!

Czas przygotowania:

Trzeba pamiętać, aby nie przesolić smażonej cebulki, poddusić na małej ilości oleju.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2006 inka

Uważam, że po 20-25 minutach parowania filet z dorsza będzie wiórem. Przecież to bardzo delikatne mięsko. Moim zdaniem należałoby je parować połowę krócej.

Zgłoś 08.03.2015 bośka

a ja wkladam rybę do rekawa z tym ze gora rozcinam folie i zwiazuje zwykła gumką,na rybe kłade troche masła,wytworzonym sosikiem polewam ziemnaczki

Zgłoś 15.05.2017 gość

Chyba na oleju z pestek winogron nie wolno smażyć ?