Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz z pieczonymi pomidorami

Tekst i foto teresa 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty30 min. niska

Składniki:

4 filety z dorsza po 150 g, olej, 2 pory, 2 cebule pokrojone w talarki, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka curry, pojemniczek świeżej śmietany, 100 g tartego żołtego sera

Jak przyrządzić:

Piekarnik nagrzać do temperarury 200 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pory, na nich filety. Cebulę zeszklić na małym ogniu na oliwie z oliwek. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać śmietanę. Wymieszać, polać filety, posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec około pół godziny na kolor złotobrązowy.

Potrzebne przybory:

naczynie żarooporne

Jak podawać?

Podawać z pomidorami pieczonymi z czosnkiem. Pomidory wyszypułkowane, nacięte o góry na krzyż, z odciętym plasterkiem od dołu piecze się przez 10 minut w temperaturze 200 st. C, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z dodatkiem 3 posiekanych ząbków czosnku. Przed podaniem posypuje się pieprzem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2007 Andrzej

super danie, znam podobne, tyle że z filetami z kurczaka... dzisiaj robie rybę, polecam ten przepis!

Zgłoś 13.06.2011

A kiedy tą cebulę i gdzie dajemy? Na wierzch? Czy na pory?