Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz z pomidorami

Tekst i foto ELCIA 03-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

80 dag filetów z dorsza (bez skóry i ości),
puszka pomidorów bez skóry (400 g),
3-4 łyżki oliwy,
łyżka mąki,
łyżeczka cukru,
sok z cytryny,
pół pęczka natki pietruszki,
półtorej łyżeczki soli,
pieprz, suszony tymianek
oliwa

Jak przyrządzić:

Filety umyć, osuszyć i usunąć pęsetą ości. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, mąkę, sól, cukier, pieprz, tymianek.
Włożyć do tego rybę w kawałkach i wymieszać, żeby sos dobrze obtoczył rybkę z każdej strony. Zostawić na jakiś czas.
Posmarować naczynie żaroodporne oliwą. Na dnie ułożyć plastry pomidorów razem z zalewą, na nich ułożyć rybę, z wierzchu posypać posiekanymi liśćmi natki.
Piec około 30 min w temp. 200 stopni w odkrytym naczyniu.
Smacznego!

Jak podawać?

Podawać z makaronem lub ryżem, podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała potrawa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2007 joanka2000

Było pycha. Jedyna moja uwaga - troszkę za dużo soli, no i zupełnie przypadkiem dodałam 2 ząbki czosnku, myślę że nie był to zły pomysł ;). Dzięki za przepis