Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz z warzywami

Tekst i foto Marta Doroszkiewicz 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty45 min.niska

Składniki:

80 dag filetów z dorsza,
50 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa),
1 łyżka Ramy Culinesse,
1 łyżka Flory,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz

Jak przyrządzić:

Filety opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Warzywa oczyścić, opłukać, osuszyć. Zetrzeć na tarce, przysmażyć na Ramie Culinesse.
Przełożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, tak żeby warzywa były przykryte.
Filety pokroić na duże kawałki, ułożyć na warzywach. Na wierzchu położyć wiórki Flory. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. pół godziny.
Miękką rybę wyjąć na półmisek, posypać natką pietruszki, obłożyć warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2007 Halszka

Pół godziny to za długo ryba już po 10-15 min.jest ugotowana i soczysta.Robię taką rybkę często ale sos warzywny podprawiam lekko kwaśną śmietaną i zielonym koperkiem.Potrawa szybka,lekka i b.sm... Pokaż więcej

Pół godziny to za długo ryba już po 10-15 min.jest ugotowana i soczysta.Robię taką rybkę często ale sos warzywny podprawiam lekko kwaśną śmietaną i zielonym koperkiem.Potrawa szybka,lekka i b.smaczna.Polecam.