Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz z warzywami

Tekst i foto Marta 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.niska

Składniki:

80 dag filetów z dorsza (bez skóry), sok z cytryny, 2 pory, 1/2 cukinii, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 pomidor, kiełki rzodkiewek, sól, pieprz (najlepiej biały), 1 lyżka masła, natka pietruszki lub koperek

Jak przyrządzić:

Rybę umyć i osuszyć, posypać solą i drobno zmielonym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Warzywa oczyścić, umyć, obrać, opłukać, osączyć. Młode pory pokroić wzdłuż, marchewki oskrobać, pokroić w cienką słomkę lub w plasterki, cukinię w krążki.
Umieścić koszyczek na garnku z wodą, włożyć do niego warzywa, rybę i ugotować. Gotowe wyłożyć na talerz, posypać kiełkami, natką i wiórkami masła.

Potrzebne przybory:

sitko do gotowania na parze

Jak podawać?

Podawać z kiełkami, natką, ktore nadają kolorytu potrawie oraz dodatkowych doznań smakowych.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.