Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz zapiekany pyyycha!

Tekst i foto SoNja 19-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-4-prosty25 min.-

Składniki:

400 g lub 4 szt. filetów z dorsza, 2 papryki żółta i czerwona, duża cebula, 3 średnie ziemniaczki, 2-3 pomidory (ja używam kilka cocktailowych), przecier pomidorowy, masło, mąka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, cukier.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masełka, doprawiając solą i papryką w proszku, aż się zarumienią. Paprykę kroimy w paseczki, cebulkę w piórka a pomidorki w większą kosteczkę. Wcześniej przyprawioną pieprzem i solą rybkę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego układamy na dół ziemniaki, na to rybkę. Rozgrzewamy na patelni masełko (ile kto lubi) i podsmażamy cebulkę, dodajemy paprykę, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i łyżeczką cukru i dusimy razem na małym gazie (w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą). Jak warzywka zmiękną, dodać odrobinę przecieru do smaku. Przekładamy warzywka na rybkę i pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 220 st C. ok 25 min.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

od spodu, żeby wszystkie składniki znalazły się na talerzu :).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.01.2011 matros

wyglada to niezle...

Zgłoś 02.10.2012 Maciej

przepis super. polecam. dalem inna rybke i do warzyw dodalem troche pieprzu kajenskiego. ogolnie potrawa bardzo smakowala rodzince. dzieki