Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Drób po chińsku

Tekst i foto Abdullah-el-Hallubda-el-Hasim. 21-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--wymagający60-70 min.wysoka

Składniki:

Piersi z indyka - 400 g, pieczarki - 250 g, kapusta pekińska - 1/4, cukinia - 1 szt., seler - 1 szt., papryki wszystkie kolory - po 1 szt., por - 1 szt., cebula - 1 szt., marchewka - 2 szt., czosnek - 4 ząbki, olej, ryż, bulion drobiowy - 1 kostka, wino białe wytrawne - 25 g, wiśniówka lub miód. Sosy: sojowy, sojowo-grzybowy, ostrygowy, słodko-kwaśny, mąka ziemniaczana.

Jak przyrządzić:

Bejca: 75 g sosu sojowo-grzybowego, 2 łyżki oleju, kieliszek wina, 4 ząbki czosnku (wycisąć), bulion z 1 kostki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kolejność smażenia warzyw: Cebula, por, seler, marchewka, papryka, pieczarki, cukinia, kapusta. Mięso pokroić w kostkę. Bejcować 30 minut. Po wyjęciu odcedzić. W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa w bardzo gorącym oleju przez 5-10 minut. Po usmażeniu wyjąć i smażyć warzywa. Warzywa wyjąć z woka. Przygotowany ze wszystkich sosów sos wlać do bejcy i zagęścić. Całość wlać do woka. Kawałki mięsa włożyć do sosu i podgrzać. Ryż ugotować, po ugotowaniu odcedzić i smażyć, dodając pieprz, chili.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, wyciskarka do czosnku, wok lub głęboka patelnia, otwieracz do butelek, miseczki na bejcę i usmażone mięso, łyżeczka

Jak podawać?

Ryż wysypujemy na talerz, na środku robimy wgłębienie, do którego kładziemy mięso i warzywa. Podlewamy sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

Kf6szf6nf6m ire1sodat, Van meg ne9hany fotf3 Montenegrf3rol csak kicsivel vissze1bb. Igaz, hogy meg hatra van Dubrovnik, harsaoman...Az iden nem valf3szinfc, hogy megyek majd nagyobb utra, csak ... Pokaż więcej

Kf6szf6nf6m ire1sodat, Van meg ne9hany fotf3 Montenegrf3rol csak kicsivel vissze1bb. Igaz, hogy meg hatra van Dubrovnik, harsaoman...Az iden nem valf3szinfc, hogy megyek majd nagyobb utra, csak itthon a hegyekbe ture1zgatni.