Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Drobiny z kurczaka

Tekst i foto pani XXX 31-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4koszt zakupu piersi z kurczaka złprosty20 min.niska/średnia

Składniki:


450 g piersi z kurczaka bez kości,
175 g drobnej tartej bułki,
2 łyżeczki: liści oregano i bazylii(suszonych),
1 łyżeczka soli,
1 łyżka chilli w proszku,
po łyżeczce papryki, pieprzu, proszku czosnkowego i cebulowego,
2 jajka,
60 ml mleka,
55g mąki,
1l oleju,
250 ml sosu śliwkowego.

Jak przyrządzić:


Piersi z kurczaka pokroić w 2,5 cm paski. Tartą bułkę wymieszać z przyprawami. Jajka rozmącić w mleku. Do miski wsypać mąkę. Dobrze rozgrzać olej. Paseczki kurczaka oprószyć mąką. Zanurzyć w mieszance jajka. Obtoczyć w tartej bułce(z przyprawami). Kawałki kurczaka smażyć na oleju przez 10 minut. Ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar oleju. Położyć na pólmisek. Podawać ze sosem śliwkowym w ozdobnym naczyniu.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


z sosem śliwkowym, i do ozdoby jakaś zielona roślinką - koperek lub pietruszka

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2005 Martana

Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Lubie kurczaka w kazdej postaci (poza surowa). Ten przepis jest bardzo prosty ale tez pomyslowy i dobry jako cos malego na sobotnie nasiadowki, male imprezy itd... Pokaż więcej

Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Lubie kurczaka w kazdej postaci (poza surowa). Ten przepis jest bardzo prosty ale tez pomyslowy i dobry jako cos malego na sobotnie nasiadowki, male imprezy itd. Polecam innym fanatykom kurczakow:)

Zgłoś 06.03.2006 jana

soory ale od kiedy pierś z kurczaka jestz kościa ????????????

Zgłoś 24.02.2007 Jarek

Beznadziejne danie!!!