Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Drożdżowiec z jabłkami - rewelacja!

Tekst i foto annakuch 17-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
duuuuużo15 złśredni60 min.średnia

Składniki:

mąka 1 kg,
drożdże 1 op.,
mleko ok. 0,5 l,
cukier - szklanka,
cukier waniliowy 1 op.,
masło 1 kostka,
aromat śmietankowy,
jaja 5 szt.,
1 kg jabłek,
cynamon, kardamon, goździki (może być sam cynamon, ale z kardamonem jest lepsze),
rodzynki 1-2 garście

Jak przyrządzić:

Rozpuścić masło (niecałe, zostawić troszkę do wysmarowania blaszki).
Zagrzać mleko, odlać szklankę, dodać do niej drożdże, 1 łyżkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Zalać rodzynki wrzątkiem, mają się moczyć z 10-20 min i odcedzić.
Do prawie całego kilograma mąki (zostawić trochę na podsypywanie) dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, szczyptę soli, drożdże i mleko (ile zabierze)- wyrobić, ma się odklejać od ręki i być mięciutkie. Następnie wylewać po trochę rozpuszczone masło na stolnicę i wyrabiać dalej, ciasto ma "wypić" całe masło. Dodawać je w małych ilościach i wyrabiać dalej. Na końcu dać rodzynki. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Obrać jabłka, pokroić na kosteczki 1 cm, wsypać do jakiejś miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, zmielonymi goździkami i kardamonem, wymieszać, odstawić.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrobić, wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Jak ciasto ładnie wyłożymy, wysypać na nie jabłka, ręką trochę je wcisnąć w ciasto. Całość wysmarować białkiem (jabłka też). I zostawić do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do temp. 160-180 st.
Smacznego!

Uwagi:

Ciasto dla cierpliwych, ale jest wspaniałe.

Czas przygotowania:

Wyrabianie jest pracochłonne, ale warto, bo potem jest sprężyste i mięciutkie i długo świeże.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2006 Niuniulek

Ałtentycznie ciasto jest wprost przepyszne (palce lizać). Cociaż jest pracochłonne to warto poświęcić czas dla końcowego efektu, osobiście polecam.

Zgłoś 29.08.2006 annakuch

nic, mleka się daje tyle "ile zabierze" ciasto

Zgłoś 29.10.2006 zo

jak dlugo sie piecze?

Zgłoś 15.12.2006 annetino

mam prośbę za każdym razem gdy robię drożdżowiec z różnych przepisów i z kruszonką i z jabłkiem czy z bakaliami zawsze po upieczeniu ciasto opada dlaczego? pomóżcie

Zgłoś 02.01.2007 maria slezak

fajna ta kuchnia

Zgłoś 31.03.2007 Myszk@

mam pytanie jak długo piecze sie to ciasto:>

Zgłoś 04.05.2007 Baszka

a ile tych bialek potrzebne jest do polania jablek? I czy trzeba je wczesnij ubic z cukrem na piane?

Zgłoś 07.10.2014 gość

żeby ciasto nie opadało po upieczeniu najlepiej zostawić je w wyłączonym piekarniku, tylko lekko uchylić drzwi piekarnika, żeby powoli stygło razem z piekarnikiem