Drożdżowy bezrobotny
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
20 | 10 zł | prosty | 30 min. | - |
Składniki:
4 jajka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, 1/2 kostki drożdży (5 dag), 2 i 1/2 szkl. mąki.Jak przyrządzić:
Wkruszyć drożdże do miski, ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wylać na drożdże, na to wlać olej, ciepłe mleko i na końcu mąkę przesiać przez sito. Odstawić to na 3 godz. (chociaż ja robiłam już po 1 i 1/2 godz.), po tym czasie wszystko to połączyć, mieszając chwilę do gładkości ciasta. Wyłożyć na blachę, na to dowolne owoce i kruszonkę. Piec w temp. 220 stopni 20 minut.Potrzebne przybory:
miska, mikser, kopystka drewnianaJak podawać?
Zięć lubi gorący, reszta letni. Można z herbatą, mlekiem lub do kawy.Uwagi:
Zawsze bałam się upiec drożdżowca, a teraz to jest ciasto na co dzień, zdrowe, pyszne i bez roboty.Czas przygotowania:
Plus odczekanie, aż wyrośnie.
Smaczna sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem

Tarta z szynką i jajkami
Francuski patent na zapiekanie majonezu może wydawać się nieco egzotyczny, ale proszę mi wierzyć, Francuzi mają rację. Są takie potrawy, w których majonez na ciepło nie tylko nie razi, ale pasuje wyśmienicie. Tarta z szynką i jajkami na twardo jest takim przykładem. Ciasto jest proste, farsz szybki, jedynie pieczenie zajmie nam 40 minut. Tarta jest wyjątkowo sycąca i kaloryczna i nawet upieczona w niedużej foremce nakarmi 4 osoby.
Komentarze
Zgłoś 08.10.2007 LGJ 08
Niestety zakalec, w trakcie pieczenia ładnie rósł, a po wyłaczeniu piekarnika klapnął. Spróbuję jeszcze raz ale mam pytania:
Ile czasu mieszać, ja wyrabiałam drewnianą lyżką ok. 10 min, c... Pokaż więcej
Niestety zakalec, w trakcie pieczenia ładnie rósł, a po wyłaczeniu piekarnika klapnął. Spróbuję jeszcze raz ale mam pytania:
Ile czasu mieszać, ja wyrabiałam drewnianą lyżką ok. 10 min, czy to za mało?
Czy temperatura 220 stopni nie jest za wysoka dla drożdzowego?
Czy po wyłożeniu na blachę odrazu do piekarnika, czy ma podrosnąć na blaszce?
Czy owoce + kruszonka to nie za duże obciażenie?
Jaką dac mąkę tortową czy np. poznanską?
Jakie duża ma być blaszka do pieczenia?
Zgłoś 31.10.2007 maria
mieszać tylko chwilę aby połączyć składniki zaraz potem do piekarnika zawsze piekę w takiej temp. zawsze sie udaje proszę sie nie zrażać wszystko jest o kej .Życzę powodzenia !!!!
Zgłoś 31.10.2007
mąka pszenna nie zwracam uwagi na to ,blacha tradycyjna
Zgłoś 02.12.2007 Aga
Jaki tluszcz dodac?
Zgłoś 29.10.2009 ja
zrobiłam to ciasto. Wyszło bardzo fajne.
Zgłoś 29.10.2009
Dodałam wiśnie, ale odpuściłam sobie kruszonkę. I tak wyszło smaczne