Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Drożdżowy bezrobotny

Tekst i foto maria 21-09-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2010 złprosty30 min.-

Składniki:

4 jajka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, 1/2 kostki drożdży (5 dag), 2 i 1/2 szkl. mąki.

Jak przyrządzić:

Wkruszyć drożdże do miski, ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wylać na drożdże, na to wlać olej, ciepłe mleko i na końcu mąkę przesiać przez sito. Odstawić to na 3 godz. (chociaż ja robiłam już po 1 i 1/2 godz.), po tym czasie wszystko to połączyć, mieszając chwilę do gładkości ciasta. Wyłożyć na blachę, na to dowolne owoce i kruszonkę. Piec w temp. 220 stopni 20 minut.

Potrzebne przybory:

miska, mikser, kopystka drewniana

Jak podawać?

Zięć lubi gorący, reszta letni. Można z herbatą, mlekiem lub do kawy.

Uwagi:

Zawsze bałam się upiec drożdżowca, a teraz to jest ciasto na co dzień, zdrowe, pyszne i bez roboty.

Czas przygotowania:

Plus odczekanie, aż wyrośnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.10.2007 LGJ 08

Niestety zakalec, w trakcie pieczenia ładnie rósł, a po wyłaczeniu piekarnika klapnął. Spróbuję jeszcze raz ale mam pytania:

Ile czasu mieszać, ja wyrabiałam drewnianą lyżką ok. 10 min, c... Pokaż więcej

Niestety zakalec, w trakcie pieczenia ładnie rósł, a po wyłaczeniu piekarnika klapnął. Spróbuję jeszcze raz ale mam pytania:

Ile czasu mieszać, ja wyrabiałam drewnianą lyżką ok. 10 min, czy to za mało?

Czy temperatura 220 stopni nie jest za wysoka dla drożdzowego?

Czy po wyłożeniu na blachę odrazu do piekarnika, czy ma podrosnąć na blaszce?

Czy owoce + kruszonka to nie za duże obciażenie?

Jaką dac mąkę tortową czy np. poznanską?

Jakie duża ma być blaszka do pieczenia?

Zgłoś 31.10.2007 maria

mieszać tylko chwilę aby połączyć składniki zaraz potem do piekarnika zawsze piekę w takiej temp. zawsze sie udaje proszę sie nie zrażać wszystko jest o kej .Życzę powodzenia !!!!

Zgłoś 31.10.2007

mąka pszenna nie zwracam uwagi na to ,blacha tradycyjna

Zgłoś 02.12.2007 Aga

Jaki tluszcz dodac?

Zgłoś 29.10.2009 ja

zrobiłam to ciasto. Wyszło bardzo fajne.

Zgłoś 29.10.2009

Dodałam wiśnie, ale odpuściłam sobie kruszonkę. I tak wyszło smaczne