Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Duszona ryba z ziemniakami (potrawa jednogarnkowa)

Tekst i foto Halszka 10-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-415 złprosty30 min.?

Składniki:

1 kg ziemniaków, 2-3 filety z ryby morskiej (mintaj, morszczuk, miruna, panga, dorsz), 1 cebula, przecier pomidorowy, bulion warzywny w kostce, oliwa z oliwek, groszek w puszce, koperek, sól.

Jak przyrządzić:

Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie. Obrane ziemniaki pokroić w 0,5-cm talarki i dodać do cebuli. Chwilę razem smażyć, aż ziemniaki się zeszklą. Całość podlać bulionem i
dusić pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Rybę pokroić na porcje, lekko osolić, układać na ziemniakach i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Nie mieszać. Na koniec polać rybę rozrzedzonym przecierem pomidorowym i posypać zielonym groszkiem i posiekanym koperkiem.

Potrzebne przybory:

głęboka, najlepiej teflonowa patelnia z pokrywką

Jak podawać?

Z sałatą.

Uwagi:

Ewentualny nadmiar płynu odparować.

Czas przygotowania:

Czas zależy od gatunku ziemniaków, polecam odmiany sałatkowe, które się nie rozpadają w czasie gotowania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.01.2008 malta

wyglada niezle :D czas sprobowac :D i jak malo zmywania ;)

Zgłoś 05.09.2008 Alis

Całkiem niezłe wyszło. Zwłaszcza, że rybka jest duszona, a nie smażona.