Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Duszone warzywa

Tekst i foto Mazowszanka 21-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty30 min.-

Składniki:

1 średnia cukinia, 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, pół małego pora, 3 średnie pomidory, 1 czerwona papryka, 1 pietruszka, ćwiartka selera, olej roślinny do smażenia lub oliwa, przyprawy: Kucharek, suszona bazylia, suszone oregano, chili w proszku, pieprz ziołowy, pół szklanki wody.

Jak przyrządzić:

Kroimy warzywa w kostkę, paski lub piórka w zależności od upodobań, na patelni rozgrzewamy olej na który wrzucamy po kolei- cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, paprykę mieszamy i lekko podsmażamy następnie dodajemy przyprawy i pozostałe warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości często mieszając.

Potrzebne przybory:

Patelnia, łopatka, deska, nóż.

Uwagi:

Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno a także jako dodatek do mięs lub ryb.

Czas przygotowania:

Gotujemy do miękkości, ale tak aby kawałki warzyw zachowały swój kształt.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2008 stitch,

uwielbiam cukinię. w połączeniu z papryką, pomidorkiem i porem na pewno będzie przepyszna mniam mniam