Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dymka z wody

14.10.2010

Pyszny dodatek do drugich dań. Zwykle dymkę jadamy na surowo, czasem zdarza nam się dorzucić ją do jajecznicy. Zbyt rzadko doceniamy jej kuchenny potencjał. A warto wiedzieć, jak miłym połączeniem jest dymka i włoskie orzechy. Młoda, zwarta cebulka gotowana przez kilka minut jest bardzo smaczna i zdrowa. Jej słodki, lekko ostry smak złagodzony orzechami i bułką tartą pasuje do mięs i ryb.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty15 min.średnia

Składniki:

2 pęczki dymki,
2 łyżki masła,
2 łyżki byłki tartej,
8 orzechów włoskich,
sól.

Jak przyrządzić?

Orzechy obieramy i siekamy na drobne kawałki.

Mieszamy je z bułką tartą i odstawiamy.

Cebulki odcinamy od szczypioru, płuczemy i wkładamy do rondelka.

Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy prze 10 minut.

Osączmy i układamy na talerzu.

Bułkę tartą i orzechy wsypujemy na suchą patelnię.

Prażymy przez chwilę, po czym dodajemy masło, całość mieszamy i tak powstałym sosem polewamy cebulki.

Jak podawać?

Podajemy z drugim daniem lub solo, z ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2010 Gronkowiec

Wygląda cudnie,ale nie widziałem na bazarze młodej cebulki,poczekam do wiosny.