Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dynia marynowana mojej babci Zosi

Tekst i foto rita555 01-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?25 złśredni100 min.niska

Składniki:

dynia (2 kg),
ocet 3% z białego wina,
goździki,
cynamon w laskach,
cukier,
cytryny 1 kg,
skórka z pomarańczy,
imbir (pół laski).

Jak przyrządzić:

Dynię obrać, wybrać miąższ, pokroić na zgrabne kosteczki o boku 1,5 cm. Włożyć do dużej miski.Zagotować szklankę wody z jedną laską cynamonu i garścią goździków. Ostudzić. Polać nią dynię.
Po godzinie zalać dynię octem z białego wina tak aby dynia była zakryta. Zostawić na 24h.
Następnego dnia ugotować syrop z cukru goździków, cynamonu i cytryn. Dodać sparzoną skórkę z pomarańczy i pokrojony w kawałki imbir.
Odcedzić dynię z octu i włożyć do syropu. Gotować na wolnym ogniu tak długo aż dynia będzie szklista. Moja babcia wkłada cynamon i goździki zawinięte w gazę, bo inaczej dynia czernieje. Potem gazę wyjmujemy. Próbujemy, czy syrop jest dość kwaśny.J eśli za mało to dodajemy octu, w którym gotowała się dynia. Myjemy słoiki, wyparzamy i nagrzewamy w piekarniku. Gorącą dynię nalewamy do słoików, odwracamy dnem do góry i wkładamy do piekarnika na 15 min. w temp. 100st. Jak ostygną wynosimy w chłodne miejsce.

Potrzebne przybory:


garnek, miska, drewniana łyżka, gaza, słoiki (1/2 l)

Jak podawać?


do dań mięsnych, rybnych, deserów, lodów

Uwagi:


Moja babcia jada dynię z karpiem na Wigilię. Przepis sprawdzony, udaje się nawet przy małym pominięciu proporcji.

Czas przygotowania:


Czas gotowania zależy od rodzaju dyni. Trzeba zobaczyć, kiedy jest szklista i próbować podczas gotowania. Ważne, żeby gotować na wolnym ogniu i mieszać, ale nie energicznie, bo się rozwali.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2005 margie

chociaz orientacyjnie ile tego cukru, lyzeczka, lyzka, szklanka czy wiecej. czy dynia jest slodka czy bardziej wytrawna?

Zgłoś 04.11.2005 rita555

Właśnie robię dynię i dałam 1kg cukru.Syrop wyszedł pycha: słodko- kwaśno- korzenny.Bardzo aromatyczny.

Zgłoś 05.11.2005 rita555@o2.pl

Lubię słodkie, wiec dałam 1kg cukru(może moja dynia jest teraz trochę za słodka), wiec jak ktoś nie przepada za tym smakiem, może dać 1/2kg i dynia będzie wytrawna.

Zgłoś 04.12.2012 gość

A ile wody???? do tego syropu? troche niescisle podane proporcje... baardzo bym byla wdzieczna za proporcje wody wobec cukru.