Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dynia w syropie słodko-kwaśnym

Tekst i foto lena 10-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

4-5 kg dyni (najlepiej pomarańczowej),
1/2 l octu,
1,5 kg cukru,
goździki

Jak przyrządzić:

Pokroić dynię w dość duże kostki, zalać na noc 1/2 l octu i 1/2 l wody. Odcedzić dynię z zalewy, włożyć do dużego garnka i dodać 1,5 kg cukru i goździki. Gotować 20 min do konsystencji syropu i wkładać do słoików. Odwrócić słoiki i przykryć kocem aż do ostygnięcia.

Jak podawać?

Polecam do obiadu z ziemniakami...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2006 danka

odcedzona dynia, 1,5 kg cukru i goździki - jak to gotować? Bez wody?

Zgłoś 14.08.2006 lena

Zawsze troszkę zalewy zostaje mimo odcedzenia ale tak ma być. Nadmiar wody wyparuje podczas gotowania i zostanie piękna szklista dynia w syropie.Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu i o tym,że dy... Pokaż więcej

Zawsze troszkę zalewy zostaje mimo odcedzenia ale tak ma być. Nadmiar wody wyparuje podczas gotowania i zostanie piękna szklista dynia w syropie.Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu i o tym,że dynia pomarańczowa szybciej się rozgotuje od dyni żółtej.

Pozdrawiam

Zgłoś 25.10.2007 domin

ilu procentowy ma być ten ocet ???