Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

dyniowa na ostro

Tekst i foto GRZEGORZ RASIAK 08-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 duŻe? złprosty20-30 min.?

Składniki:

- 60 dkg dyni,
- 2 czuszki,
- bulion warzywny (ok. litra),
- przecier/koncentrat pomidorowy,
- śmietana/jogurt,
- orzechy włoskie.

Jak przyrządzić:

dynie kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wrzacego bulionu, dodajemy posiekane papryczki. gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy reszte bulionu, koncentrat(ze dwie łyżeczki), dodajemy nieco soli i cukru, gotujemy jeszcze chwilke i gotowe. Na talerzu zabielić smietaną bądż jogurtem, jeśli ktos liczy kalorie, wrzucić trochę posiekanych orzechów; podawać gorące i z grzankami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2004 ziolo

może być niezłe , ja na koniec bym dodał posiekanej natki pietruszki . a tak wogóle to chyba jesteś kucharzem ?

Zgłoś 30.11.2004 ziolo

Orzechy to mają być parzone czy surowe???

Zgłoś 27.12.2004 Olencja

Zupa z dyni to jest cos- palce lizac...

Ja moja przygotowuje nastepujaco:

W garnku, na oleju z oliwek podsmazam cebule, czosnek i jesli ktos ma to swiezy imbir. Do tego pokrojona w... Pokaż więcej

Zupa z dyni to jest cos- palce lizac...

Ja moja przygotowuje nastepujaco:

W garnku, na oleju z oliwek podsmazam cebule, czosnek i jesli ktos ma to swiezy imbir. Do tego pokrojona w kostke dynia. Wszystko nalezy dusic i zalac rosolem z kostki. Mozna dodac tez kila ziemniakow i marchewke.

Najwazniejsze sa przyprawy: galka muszkatolowa, ziarna kolendry (zmielone), sol i pieprz. Pod sam koniec gotowania do zupy nalezy dodac ok. 1 szklanki mleka. Zupe zmiksowac jak w przepisie oryginalnym. Podawac posypana pestkami z dyni uprazonymi wczesniej na patelni bez tluszczu.

Zgłoś 08.01.2005 kh

dobre w ryj!!!!!!!!

Zgłoś 19.06.2013 gość

What I find so ientertsing is you could never find this anywhere else.