Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dyniowy budyń

Tekst i foto BACA 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złprosty30 min.średnia

Składniki:

ćwiartka średniej wielkości dyni,
4 żółtka,
2 dag masła,
3 łyżki tartej bułki,
kilka gorzkich migdałów,
cukier do smaku,
kieliszek araku

Jak przyrządzić:

Dynię kroję w kawałki, obgotowuję w słonej wodzie i przecieram przez sito.
Łyżkę masła ucieram z żółtkami, dodaję tartą bułkę, migdały drobno posiekane, dwie lub trzy łyżki cukru do smaku.
Całość mieszam z przetartą dynią i z ubitą pianą z pozostałych białek.
Do masy wlewam na koniec duży kieliszek dobrego araku.
Masą wypełniam formy wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką.
Miski wstawiam do parowaru. Gotuję 30 minut.

Smacznego!

Jak podawać?

Budyń podaję polany zrumienionym masłem lub chaudeau waniliowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.08.2006 Daytona

Co to jest parowar? i czym mozna go zastąpić?