Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dyniowy krem i pałeczki z boczkiem

Tekst i foto Danka Daniłowska 17.02.2013

Doskonały na zimowe wieczory, curry i imbir znakomicie rozgrzewają organizm. Z dodatkiem mleka w proszku zupa jest bardziej delikatna i nie wymaga już śmietany.
Jeżeli do kremu dodamy pałeczki z wędzonym boczkiem, stanie się potrawą jednodaniową i bardzo sycącą.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
424 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

1 kg miąższu dyni,
marchewka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
czubata łyżka mleka w proszku,
łyżeczka imbiru w proszku,
łyżeczka curry,
garść płatków migdałowych,
łyżka wiórków kokosowych,
30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
10 dag cienko pokrojonych plasterków boczku wędzonego,
jajko,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę i cebulę pokroić, dodać pokrojoną dynię, zalać wodą tak, aby pokrywała warzywa i gotować do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony czosnek, imbir, curry, wiórki kokosowe i mleko w proszku rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

Gotować jeszcze około 5 minut.

Zupę zmiksować.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Pokroić na paski około 16 cm x 2 cm.

Na tak przygotowanym pasku ułożyć cienki plasterek boczku, przykryć drugim paskiem i całość lekko skręcić formując tzw. świderki.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku, w temperaturze 200 stopni, aż będą miały złoty kolor.

Jak podawać?

Podawać razem z kremem dyniowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.12.2016 byku

Swoją dyniową przyrządzam na bulionie warzywnym Krakus. Nadaj***ardzo warzywnego, wyrazistego smaku. Bardzo zwracam uwagę na skład gotowych bulionów i w przypadku Krakusa skład jest na prawdę w ... Pokaż więcej

Swoją dyniową przyrządzam na bulionie warzywnym Krakus. Nadaj***ardzo warzywnego, wyrazistego smaku. Bardzo zwracam uwagę na skład gotowych bulionów i w przypadku Krakusa skład jest na prawdę w porządku.