Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dżem bananowy z miętową nutą

Tekst i foto Mimoza 21-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty60 min.?

Składniki:


1 kg bardzo dojrzałych bananów,
1 kg cukru,
3-4 krople spożywczego olejku miętowego,
kilkanaście listków świeżej mięty.

Jak przyrządzić:


Banany obrać i pokroić w kawałki o długości 2 centymetrów. Odłożyć 1/4 część owoców, a resztę przełożyć do dużego rondla i dodać cukier. Wymieszać i smażyć przez około 20-25 minut aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać miętę i olejek miętowy, dobrze rozmieszać i wrzucić odłożone wcześniej banany. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż dodane kawałki bananów staną się półprzezroczyste. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i pasteryzować przez 15 minut.

Potrzebne przybory:


duży rondel, deska do krojenia, nóż i łyżka, słoiki i nakrętki

Jak podawać?


Dżem idealnie smakuje podawany na chrupiących bułeczkach i tostach z masłem. Można także smarować nim naleśniki.
Inne przepisy kuchenne i sposoby na przygotowanie domowych kosmetyków na stronie http://blizejnatury.org

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.09.2005 kaktusek1

jeszcze nie spotkalam w handlu olejku mietowego /poza apteka-olejek mietowy na żoładek!/gdzie ty go kupujesz???

Zgłoś 13.09.2005 kaktusek1

jeszcze nie spotkalam w handlu olejku mietowego /poza apteka-olejek mietowy na żoładek!/gdzie ty go kupujesz???

Zgłoś 27.05.2007 lolek

lol nie ma marmolady