Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dziwny i prosty kuskus

Tekst i foto elizabeth 08-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-prosty15 min.-

Składniki:

Pól opakowania kuskus,
jedna większa cebula,
oliwa,
2 puszki makreli w pomidorach,
grzybki mung (ale nie koniecznie)
czosnek granulowany lub prawdziwy,
pomidory z puszki lub koncentrat,
ewentualnie ciut mleka,
przyprawy (sól, papryka ostra i łagodna, bazylia, oregano).

Jak przyrządzić:

Kuskus zalać wodą, tak aby tylko go zakryła. Następnie jeżeli są zalać wrzącą wodą ze dwa grzybki mung. W tym czasie pokroić w kostkę cebule, i usmażyć na oliwie. Odcedzić grzybki, pokroić w małe paseczki lub kostkę i dodać do cebuli. Do tego dodać kuskus, rozdrobnioną makrele, pomidory z puszki pokrojone lub koncentrat (jeżeli danie jest „suche”, a osoba która lubi takie mieszanki może dodać troszkę mleka żeby nie było takie suche).

Uwagi:

Jest to mój własny wynalazek, stworzony z tego co akurat miałam pod ręką. Mi i mojej rodzince smakowało wiec można zaryzykować. Ja zawsze oprócz czosnku normalnego dodaje jeszcze granulowany, ale to takie moje przyzwyczajenie bo bardzo lubię czosnek. Pozdrawiam i życzę smacznego tym, którzy spróbują.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.12.2009 zdziwiona

danie BEZMIĘSNE??? Makrela to nowy rodzaj fasoli szparagowej?

Zgłoś 29.01.2010

makrela to nie mięso, debilko.

Zgłoś 29.01.2010

makrela to nie mięso, debilko.

Zgłoś 29.05.2010 olla

makrela to nie mięso? a niby co - nowy rodzaj warzywa lub owoca?