Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Egzotyczna pierś kurczaka

Tekst i foto marysia 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30-40 min.średnia

Składniki:


600 g piersi kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, 2 pomarańcze, sól i pieprz do smaku, przyprawa typu Warzywko, jogurt naturalny, sałata

Jak przyrządzić:


Pierś kurczaka pokroić na duże kostki około 2 cm x 2 cm, doprawić solą i pieprzem oraz Warzywkiem, pozostawić na około 15 minut. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Gdy woda będzie wrzała, na garnek położyć sitko o wymiarach garnka, najlepiej metalowe. Do sitka wrzucić piersi kurczaka i przykryć. Piersi będą gotować się na parze około 30 minut. Kiedy zmiękną i staną się białe, wyłączyć gaz, lecz kurczaka nadal pozostawić pod przykryciem. W tym czsie pokroić ananasy, brzoskwinie i pomarańcze w małe kostki, wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz przybrany sałatą wyłożyć kurczaka, polać go powstałym sosem z owocami.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Potrawę podawać najlepiej z ryżem, jest to potrawa dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i nie boją się kontrastów smaku oraz łączenia mięsa i owoców.

Uwagi:


Przy robieniu sosu należy uważać, aby nie dodawać za dużo jogurtu, ma on tylko utrzymać konsystencję owoców, nadmiar jogurtu spowoduje, że sos będzie zbyt kwaśny.
Gotując kurczaka na parze moim domowym nieprofesjonalnym sposobem, staram się, by sitko znajdowało się jak najbliżej wody, żeby utrzymać jak najwyższą temp.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2006 hjhjhgkjygliu

dosc ciekawy przepis;-) sam musze gio wyprubowac

Zgłoś 14.07.2006 laska

cze

Zgłoś 14.07.2006 laska

ja to wyprobowam ochyda

Zgłoś 09.09.2006 didi

może dobre ale nie lubie mięsa z owocami.

Zgłoś 20.05.2007 Abdullah-el-Hallubda-el-Hasim.

Myślę że było by o wiele lepsze w smaku, gdyby mięso było usmarzone.

Zgłoś 13.03.2008 edyta

Owoce do mięsa na pewno tak, ale też ciepłe.

Proponuję je podgrzać - w małym garnku układa się je warstwami

tzn: najcięższe lub najtwardsze na dnie, na wierzch te, które szybko zmi... Pokaż więcej

Owoce do mięsa na pewno tak, ale też ciepłe.

Proponuję je podgrzać - w małym garnku układa się je warstwami

tzn: najcięższe lub najtwardsze na dnie, na wierzch te, które szybko zmiękną np: pokrojone w plastry pomarańcze. Wlać trochę wody, tyle żeby owoce nie przykleiły się do dna. Nie muszą się ugotować. Utworzy się lekko słodki sok. I własnie takie ciepłe owoce z sokiem, będą fajniejszym dodatkiem i do kurczaka i do uda z indyka. Proponuję też zrezygnować z jogurtu.