Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Egzotyczna sałatka z kalafiorów

Tekst i foto bromba 06-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty30 min.?

Składniki:

- 2 kalafiory (lub brokuły),
- pęczek szczypiorku,
- 2 pomidory,
- ziarno cedrowe (zastępujemy słonecznikiem lub jakimiś orzeszkami),
- 2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, curry.

Jak przyrządzić:

Kalafior dzielimy na cząstki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ziarno gorczycy mieszamy z octem w 0,5 dl wody. Dodajemy przyprawy, drobno posiekany szczypiorek i pokrojone na bardzo drobne kostki pomidory i olej. Orzeszki lekko zarumieniamy na suchej (bez tłuszczu patelni). Ostudzone kalafiory polewamy naszą mieszaniną aromatycznych i kolorowych składników z przyprawami. Całość posypujemy orzeszkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.08.2004 Maja

mam pytanie do autorki tego przepisu! Ile to jest 0,5 dl wody?? salatka wydaje mi sie ciekawa i chciala bym ja kiedys zrobic, ale nie weim ile jest potrzebne tej wody!Ile to jest na szklanke??? ... Pokaż więcej

mam pytanie do autorki tego przepisu! Ile to jest 0,5 dl wody?? salatka wydaje mi sie ciekawa i chciala bym ja kiedys zrobic, ale nie weim ile jest potrzebne tej wody!Ile to jest na szklanke??? z góry dziekuje!!!

Zgłoś 27.08.2004 bromba

0,5 dl to 50 ml.

Zgłoś 25.05.2006 monika

mam pytanie.....czy ten kalafior musi poleżeć w tej zalewie czy podajemy bezposrednio po przyrzadzeniu........pozdrawiam