Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ekspresowa zupa z pora

Tekst i foto Eowia 27-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-65 złprosty10 min.średnio dużo

Składniki:

- por duży (lub 2 małe),
- 6 szklanek bulionu lub 3 kostki rosołowe,
- 2 serki topione duże,
- zielenina (koperek, pietruszka, tymianek, bazylia) - co kto lubi.

Jak przyrządzić:

Zagotowujemy bulion (wode z kostkami)
wrzucamy pokrojonego pora, serki, zieleninę.
Gotujemy ok 5 min. (aż por zmięknie).

Jak podawać?

Możemy dodac łyżkę śmietany, posypac grzankami, pokrojonym w kosteczkę przyrumienionym bekonem, zimnym mięskiem z rosołu... Każdy znajdzie coś, co lubi.

Uwagi:

Możemy zmiksować --- jako krem jeszcze smaczniejsza ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.10.2004 lea

zupa z pora jest pyszna! a mniej kaloryczna, aczkolwiek dla wytrwalych, jest wtedy, gdy na nieosolona wode wrzucimy pora i zielenine+przyprawy, bez zadnych bulionow, kostek i serkow - podawac be... Pokaż więcej

zupa z pora jest pyszna! a mniej kaloryczna, aczkolwiek dla wytrwalych, jest wtedy, gdy na nieosolona wode wrzucimy pora i zielenine+przyprawy, bez zadnych bulionow, kostek i serkow - podawac bez dodatkow:)

Zgłoś 06.11.2004 tea

ja uważam że por z serem to zgrany duet. a co to za zupa bez bulionu, kostek itd. to raczej por z wody, a to wątpliwa przyjemność dla podniebienia.

Zgłoś 13.11.2004 estee

OBRZYDLISTWO!!!!

Po raz pierwszy w zyciu pokusialam sie o zrobienie zupy na bazie serka topionego. Jedno wiem na pewno nigdy więcej!!!! Wstrętne woda o smaku hohlanda czy tez tylzyckiego!... Pokaż więcej

OBRZYDLISTWO!!!!

Po raz pierwszy w zyciu pokusialam sie o zrobienie zupy na bazie serka topionego. Jedno wiem na pewno nigdy więcej!!!! Wstrętne woda o smaku hohlanda czy tez tylzyckiego! Juz chinska lepsza! Po prostu koszmar jak dla mnie, nie pomógł wywar mięsny ani dodanie kawałków kurczaka czy tez spora dawka przypraw. Optuje zdecydoanie za konwencjnalnym rozwiazniem, tym naturalnym zageszczenie zasmazka! Lepiej posiwciec pol godziny dluzej i zjesc cos prawdziwego zamiast obciazac zoladek tlustymi serkami topionymi. BLE! No nic zobaczymy co powie reszta domozwników, ale az mi glupio im proponowac to obrzydlistwo!

Zgłoś 05.05.2005 Basia

Zupkę zrobiłam. Pyszna! Robi się szybciutko! Naprawdę polecam!

Zgłoś 09.01.2006 oleola

To pan Maciej raczył sie juz z koryta? bo na to wyglada skoro wie jak smakuje

Zgłoś 23.02.2006 gotująca inaczej

Ja robie tą zupę inaczej - mam wrażenie że lepiej: por pokroić w cieńskie plasterki i podsmarzyć na maśle aż zmięknie. Dodac do bulionu/rosołu i do tego dodac serki, zioła, jak serki sie roztopi... Pokaż więcej

Ja robie tą zupę inaczej - mam wrażenie że lepiej: por pokroić w cieńskie plasterki i podsmarzyć na maśle aż zmięknie. Dodac do bulionu/rosołu i do tego dodac serki, zioła, jak serki sie roztopią (wbrew pozorom to nie jest 5 minut) dolać trochę śmietanki. Podawac z grzankami. Pyszne.

Zgłoś 07.05.2006 Kitty

Zamiast tuczacych serków dodajcie ziemniak, a do smaku sporą dawkę imbiru oraz świeżo zmielony pieprz. Zgadzam się, że serki topione nadają się najlepiej na chleb, choc pewnie jest to kwestia pr... Pokaż więcej

Zamiast tuczacych serków dodajcie ziemniak, a do smaku sporą dawkę imbiru oraz świeżo zmielony pieprz. Zgadzam się, że serki topione nadają się najlepiej na chleb, choc pewnie jest to kwestia przyzwyczajeń...Ja uwielbiam wersje z imbirem, czesto gości w kuchni i jest superszybka!

Zgłoś 09.11.2008 Dam@

Ja do tej zupki dodaję 1/2kg mięsa mielonego-rozmieszac i gotowac z wywarem lub bulionem,pozniej 2 duze pory pokrojone drobno i na kocu 2 serki topione.Pycha!I brzuszek pełny:)

Zgłoś 23.06.2011 gaga424

ta zupa jest prze przepyszna,mniam mniam,polecam.nr1!

Zgłoś 08.08.2008 ula;

Prosze spróbować ten przepis ;1duża pora pokroić i wrzucić do wody z kostką rosołową jak pora sie ugotuje zmiksować mikserem do wywaru dodać marchewke ztartą ,20-30 dkg mięsa mielonego robimy ma... Pokaż więcej

Prosze spróbować ten przepis ;1duża pora pokroić i wrzucić do wody z kostką rosołową jak pora sie ugotuje zmiksować mikserem do wywaru dodać marchewke ztartą ,20-30 dkg mięsa mielonego robimy małe kuleczki i wrzucamy do zupy dodajemy makaron świderka nie zadużo .Na koniec dodajemy dwa serki topione smietankowe rospuszczamy w małej ilości wywaru i .wlewamy do zupy.Przyprawy sól i pieprz i to jest zupa poczujecie różnice .SMACZNEGO

Zgłoś 20.09.2008 ernst

Pychotka!!!Ciekawe czym się żywi Maciej że mu nie smakuje?

Zgłoś 18.09.2008 karoilna

Zupa jest pyszna, tylko proponuje najpierw pogotowac chwile pora z kostkami i przyprawami a dopiero chwile pozniej wrzucic serek.Ja zawsze dodaje tylko jeden serek. PYSZNA Zupa:)