Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Empanadas chilenas

Tekst i foto Monika 21-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.średnia

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki, ciepła woda, jajko, sól.
Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa, 5 jajek, opakowanie rodzynek, mały słoiczek oliwek, sól

Jak przyrządzić:



Wyrobić ciasto jak na pierogi.
Rozwałkować ciasto i wykrawać placki o średnicy około 12 cm i nadziewać warstwowo: ok. 2 łyżek mięsa, następnie łyżeczka rodzynek, ćwiartka jajka, 3 oliwki. Zawinąć w sposób podobny jak zawija się rogaliki, posmarować oliwą lub olejem. Z każdym plackiem postępować tak samo. Całość włożyć do piekarnika na ok. 15 min na posmarowaną blachę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.03.2006 Makucha

Mam pytania: czy mięso ma być gotowane czy surowe? I z czym te rogaliki jeść - jakis sos, sałata, itp., czy na ciepło, czy też może lepsze są na zimno? Przepis jest ciekawy i chetnie bym spróbow... Pokaż więcej

Mam pytania: czy mięso ma być gotowane czy surowe? I z czym te rogaliki jeść - jakis sos, sałata, itp., czy na ciepło, czy też może lepsze są na zimno? Przepis jest ciekawy i chetnie bym spróbowała...

Zgłoś 21.03.2006 Monika

Sorry, umknęło mi,że mięso trzeba ugotować i ocedzić, żeby było suche. Ja to jadlam bez niczego na chilijskim święcie niepodleglości. Moji znajomi podawali to bardzo gorące, bez żadnych dodatko... Pokaż więcej

Sorry, umknęło mi,że mięso trzeba ugotować i ocedzić, żeby było suche. Ja to jadlam bez niczego na chilijskim święcie niepodleglości. Moji znajomi podawali to bardzo gorące, bez żadnych dodatkow, tylko whiski do popijania...ale o salatkę sama bym się pokusila: może zielona sałata, pomidor, cebulka pokropionr sokiem z cytryny i oliwą?

Zgłoś 22.03.2006 Martusia

Oliwki mają być czarne, czy zielone? Czy to bez znaczenia też?

Zgłoś 22.03.2006 Monika

OLIWKI-jakie kto lubi, ja wole zielone i bez pestek

Zgłoś 23.10.2006 aga

z całym szacunkiem...czy nie wydaje ci sie ze ciasto na pierogi robi sie z ZIMNA woda?? raz dawno temu zrbilam z cieplą i byly tak przeokrutnie twarde zo szyby mona bylo nimi wybijac...

Zgłoś 25.01.2008 Agnieszka

Do ciasta do pierogow tylko ciepla wode wlasnie od zimnej robi sie twarde