Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Escalivada - pieczone warzywa z grilla

Tekst i foto ania 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:


- 4 średnie bakłażany
- 4 duże czerwone papryki
- 4 małe cebule
- 3 małe pomidory (pokrojone na połówki)
- 2 ząbki czosnku
- 12 solonych anchois
- Vegeta lub szczypta soli do smaku
- oliwa extra virgen.

Jak przyrządzić:

Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą lub dopraw Vegetą. Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois.

Potrzebne przybory:


Grill

Jak podawać?


Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.