Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Eskalopki

Tekst i foto BALLON 10-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-420 złśredni45 min.wysoka

Składniki:


pierś kurczaka (schab lub inne kotlety wieprzowe), cebula, mleko, jajko, bułka tarta, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić:


1. Cebulę kroimy w talarki i zamaczamy w mleku przez 1,5 godziny. Wyławiamy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy.
2. Mięso rozbijamy, solimy, pieprzymy i układamy w nim wcześniej przygotowaną cebulę. Zawijamy (nitką lub wykałaczką), obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy.
3. Po usmażeniu, włożyć do garnuszka i zalać pozostałym tłuszczem dolewając trochę wody. Dusić aby były miękkie.
4. Na zakończenie zaciągnąć mąką. Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Z ziemniaczkami.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2006 kumaj

wlasnie koncze smazyc mieso....bardzo ciekawe,zwlaszcza na te cebule:)czy ktos to robil oprocz autora przepisu??????????

Zgłoś 02.03.2006 prima38

sUCHAJ ...MUSIALES POMYLIC CZAS PRZYGOTOWANIA. ZA MALO MOCZYLAM CEBULE I NIE ZDĄŻYLAM NA CZAS Z OBIADEM.HAHA ALE POMYSL DOBRY. NASTĘPNYM RAZEM WSTANE O 21:00 ŻEBY NAMOCZYC NA 1,5 GODZINY TĄ CE... Pokaż więcej

sUCHAJ ...MUSIALES POMYLIC CZAS PRZYGOTOWANIA. ZA MALO MOCZYLAM CEBULE I NIE ZDĄŻYLAM NA CZAS Z OBIADEM.HAHA ALE POMYSL DOBRY. NASTĘPNYM RAZEM WSTANE O 21:00 ŻEBY NAMOCZYC NA 1,5 GODZINY TĄ CEBULE:))

HAHA

MOZE ZDĄZE Z OBIADKIEM NA 14:00..;)

Zgłoś 29.04.2006 iwona

eskalopki??? chyba rolady:):)

Zgłoś 11.09.2006 inusia

bardzo smaczniutkie...i zdążyłam na czas ...o

Zgłoś 19.07.2011 bohun

To nie jest przepis na eskalopki!!!

Zgłoś 20.06.2007 karina

Witam,

postanowilam wyprobowac przepis, jestem w trakcie gotowania. takie wnioski mi sie nasuwaja..

Maka ziemniaczana jest zupelnie zbedna prz smazeniu cebulki. Na patelni powstala... Pokaż więcej

Witam,

postanowilam wyprobowac przepis, jestem w trakcie gotowania. takie wnioski mi sie nasuwaja..

Maka ziemniaczana jest zupelnie zbedna prz smazeniu cebulki. Na patelni powstala wielka klejaca kula,ktora pewnie udezona w kogos by mogla zabic;)

Ładny wyglad potrawy mozna uzyskac obsmazajac zawiniete w nitke miesko. pozniej zdjac nitke, panierowac i znowu na patelnie

przyznam szczerze,ze nie zdecyduje sie na duszenie tych pysznosci lecz zamierzam je podpiec w piekarniku tak by w srodku piers nie byla surowa:)

pozdrawiam wszystkich smakoszy:)

karina

Zgłoś 20.06.2007 karina

Zapomnialam wspomniec,ze do srodka dodalam odrobine maselka, natki pietruszki i ostrej papryki.