Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Falafel- przysmak z Izraela

Tekst i foto Miran 17-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

- 1 1/2 szklanki ciecierzycy
- ząbek czosnku
- cebula
- 1 łyżeczka soli
- mięta (najlepiej świeża, ale moze być np. z herbatki)
- koperek

Jak przyrządzić:

Ciecierzycę namoczyć - ok 4 godz., ale najlepiej zostawić na całą noc. Następnie wszytko razem zmielić (tzn. ciecierzycę, z czosnkiem i cebulą) w maszynce do mięsa (hmm - rozumiem, ale nie wiem jak wegetariańsko nazwać to urządzenie...). Uzyskaną masę posolić i dodać przyprawy. Jeżeli jest za mokra to dodać odrobinę mąki. Potem uformować kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki pigpongowe)i wrzucić do gotującego się oleju (jak frytki). Gotowe po zbrązowieniu.

Uwagi:

Falafel jest przepyszny!!!! Jest to ulubiona potrawa w Turcji i Izraelu. Świetnie pasuje do ryżu i praktycznie dowolnego sosu (ja robię jogurtowy).Samaczne zarówno na gorąco jak i na zimno! Wiem, że falafel można robić też z fasoli, ale osobiście nie próbowałem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.10.2011 Cassie

Hmm robilam dzisiaj falafel z tego przepisu i sie rozpadal nie wiem czemu moze wina jest ze garbaznos (to chyba po polsku ciecierzyca)mialam ze sloika?

Zgłoś 07.12.2004 kolala

mniaaaam..ciecirzyca...mniaaaaam...

nie mam nic do dodania...

moze oprocz tego,ze najlepiej smakuje z chlebem pita :D

Zgłoś 26.12.2004 Aniolek

nie wiem co mam zrobic z miętą...

Zgłoś 31.12.2004 Miran

Miętę trzeba zmieszać razem z ciecierzycą- dodaje trochę aromatu rodem z bliskiego wschodu

Zgłoś 10.01.2005 Fumiko

Jadłam- coś pysznego i robi się bardzo łatwo, chociaż przepis wydawał mi się skomplikowany. Pyszne danie i wygląda ciekawie - można zaimponować gościom, albo.... żonie:) (jak w moim przypadku s... Pokaż więcej

Jadłam- coś pysznego i robi się bardzo łatwo, chociaż przepis wydawał mi się skomplikowany. Pyszne danie i wygląda ciekawie - można zaimponować gościom, albo.... żonie:) (jak w moim przypadku się stało-mąż mi naprawdę zaimponował)

Zgłoś 15.01.2005 raczej z egiptu

W falafel najwazniejsza jest duza ilosc zielonej pietruszki, mieta tez moze byc ale o koperku slysze pierwszy raz

Zgłoś 15.01.2005 ali

W oryginalnej wersji dodaje sie rowniez pieprz i kminek

Zgłoś 26.01.2005 Miran

Wiem, wiem- to danie typowe dla całego regionu, ale własnie w Izraelu zrobiono z niego coś w rodzju dania narodowego. Nieważne skąd- naprawdę smaczny!!!!!!

Zgłoś 21.02.2005 geloryb

Maszynka do mielenia.Ja ją tak nazywam,bo mielę w niej wszystko tylko nie mięso,więc nie jest to "maszynka do mięsa".Pozdrawiam:))

Zgłoś 07.03.2005 zapytajniak?

wszystko super, brzmi nieźle, smakuje pewnie jeszcze lepiej.....co to jest ciecierzyca? :)

Zgłoś 15.03.2005 al Samud

Falafel to nie danie tuteckie. W Turcji o falafela raczej trudno. Pochodzi raczej z krajow arabskich polnocnej Afryki (Libia, Egipt - choc w Tunezji malo popularny), bliskiego wschodu (Syria, Li... Pokaż więcej

Falafel to nie danie tuteckie. W Turcji o falafela raczej trudno. Pochodzi raczej z krajow arabskich polnocnej Afryki (Libia, Egipt - choc w Tunezji malo popularny), bliskiego wschodu (Syria, Liban). W Egipcje nazywa sie tameja i kosztuje w takiej ulicznej "falafelowni" max 50 gr. Czyli 10 razy taniej niz srednia cena w Polsce i 10 razy smaczniej. Falafe w oryginale robi sie z luskanego bobiku - malej odmiany naszego rodzimego bobu. Mozna je robic takze z ciecierzycy albo zwyklego zoltego luskanego grochu (opcja najtansza). Musza sie w nich znalesc: kmin, pieprz czarny, cebula, czosnek - opcjonalnie kolendra, natka pietruszki, cynamon. Jesli ktos bedzie mial okazje byc w Egipcie, nawet na jakims charterze, niech oddali sie nieco od hotelu i od centrum "miasta" dla turystow, odnajdzie lokalny sklep dla tubylcow, niech wyduka "tameja" i "falafel" pokazujac na przyprawy, a kupi, za grosze, rewelacyjna mieszanke przypraw wlasnie do falafeli. Jesli ktos lubi ostre potrawy polecam mase z bardzo ostrej papryki czyli harisse - czesto mieszanej z kolendra i czosnkiem - mistrz! Do tego jeszcze humus albo/i mutabal czyli zaj...sta paste z pieczonego baklazana. Polecam . Smacznego

Zgłoś 03.08.2005 Ptyśka

A czy tą ciecierzyce trzeba najpierw ugotować :< ????

Zgłoś 06.08.2005 metelmonkey

Pomocy!

Mielę ciecierzycę z dodatkami, sklejam kulki (są dosyć kruche, ale nie rozpadają się przy delikatnym obchodzeniu się z nimi) i smażę/gotuję w głębokim oleju. W trakcie olejowej ką... Pokaż więcej

Pomocy!

Mielę ciecierzycę z dodatkami, sklejam kulki (są dosyć kruche, ale nie rozpadają się przy delikatnym obchodzeniu się z nimi) i smażę/gotuję w głębokim oleju. W trakcie olejowej kąpieli falafele "ciapcieją" i rozpływają się. Po kilku minutach wyjmuję z garnka paćkowate resztki kulek... Czemu tak się dzieje i jak to naprawić?? Może jakaś dobra dusza odpowie mi w e-mailu?

I jeszcze słówko o przyprawach. Ja nie daję mięty, a orpócz cebuli i czosnku dosypuję posiekaną pietruszkę (dwie łyżki), kolendrę (łyżeczkę) i kumin (dwie łyżeczki). Kumin zwany także kimnem rzymskim jest bardzo aromatyczną przyprawą i właściwie trudno zastąpić go czymkolwiek. Jest doskonały do przyprawiania wszelkich dahlów i idealny do falafela. Trudno go kupić (nawet w większych miastach), ale warto.

Zgłoś 07.08.2005 Iguana

Ja się nie znam zbyt dobrze na gotowaniu, ale wygląda na to, że masa jest za sucha, skoro się kruszy... Ja też robiłam falafel wczoraj i była bardzo spoista, może spróbuj dodać jajko...?

... Pokaż więcej

Ja się nie znam zbyt dobrze na gotowaniu, ale wygląda na to, że masa jest za sucha, skoro się kruszy... Ja też robiłam falafel wczoraj i była bardzo spoista, może spróbuj dodać jajko...?

Zgłoś 18.08.2005 FILA

ORYGINALNY FALAFEL TO NIE KULECZKI LECZ MALUTKIE PLACUSZKI ROBIONE SPECJALNYM URZĄDZEMIEM DO TEDO CELU.

MOŻNA NABIERAĆ FARSZ NA ŁYŻKĘ I ŚCIĄGAĆ NA TŁUSZCZ FORMUJĄC PLACUSZKI. PO USMAŻENIU... Pokaż więcej

ORYGINALNY FALAFEL TO NIE KULECZKI LECZ MALUTKIE PLACUSZKI ROBIONE SPECJALNYM URZĄDZEMIEM DO TEDO CELU.

MOŻNA NABIERAĆ FARSZ NA ŁYŻKĘ I ŚCIĄGAĆ NA TŁUSZCZ FORMUJĄC PLACUSZKI. PO USMAŻENIU NALEŻY NADMIAR TŁUSZCZU OSUSZYĆ NA PAPIEROWYM RĘCZNIKU. SMACZNEGO.

Zgłoś 01.09.2005 sasia

A gdzie mozna kupić ciaciarzycę. Jak to wygląda?

Zgłoś 01.09.2005 sasia

Sorki ciecierzyca

Zgłoś 25.11.2005 Kmin

Jeśli przeraża was maszynka do mielenia mięsa, to zmielcie to wszystko malakserem (tak jak ja) a co do kuminu, to w większych miastach można z owodzeniem poszukiwać go w każdym "Piotrze i P... Pokaż więcej

Jeśli przeraża was maszynka do mielenia mięsa, to zmielcie to wszystko malakserem (tak jak ja) a co do kuminu, to w większych miastach można z owodzeniem poszukiwać go w każdym "Piotrze i Pawle"

Zgłoś 12.02.2006 spun

Ciecierzyca,cieciorka to nic innego ja groch włoski.Można ją nabyć bardzo tanio w sklepach Albert:]

Zgłoś 16.03.2006 lola

polecam bardzo pyszne. opcjonalnie zamiast ciecierzycy dodaje fasole - czerwona lub biala - bez roznicy i obowiazkowo duzo czosnku. smacznego

Zgłoś 23.03.2006 Habibti

Falafel jest przepyszny, ja dodaje jeszcze ziemniaka, tez zmielonego w maszynce i bulke namoczona wczesniej w wodzie. Jesli konsystencja jest zbyt plynna, mozna dodac troche bulki tartej. Koniec... Pokaż więcej

Falafel jest przepyszny, ja dodaje jeszcze ziemniaka, tez zmielonego w maszynce i bulke namoczona wczesniej w wodzie. Jesli konsystencja jest zbyt plynna, mozna dodac troche bulki tartej. Konieczna jest natka pietruszki, przyprawa do falafel i lyzeczka proszku do pieczenia. Sos - tchiny, czyli sezamowy, dobry tez jest czosnkowy. Najlepiej smakuje w goracej, prosto z pieca bulce Pita. Smacznego.

Zgłoś 11.07.2006 MARTA

FALAFEL TO KUCHNIA LIBAŃSKA

Zgłoś 21.07.2006 Pnina

Zamiast mięty mozna dodać zioła prowansalskie i podawać z sosem sezamowym (thiną) w pitach, czyli tzw "chlebkach "pita".

Dobry jest tez sos AMBA, czyli hilbe z mango i cytr... Pokaż więcej

Zamiast mięty mozna dodać zioła prowansalskie i podawać z sosem sezamowym (thiną) w pitach, czyli tzw "chlebkach "pita".

Dobry jest tez sos AMBA, czyli hilbe z mango i cytryną.

Smacznego!

Zgłoś 10.08.2006 ja

Falafel nie sa z Izraela ale z Egiptu

Zgłoś 15.09.2006 fagot

Wyznanie wiary: wszystko pochodzi z Izraela, nawet jeśli tak nie jest... ;-)

Zgłoś 17.02.2007 Neoporteria

Do falafli najlepiej dodac przyprawe garam masala, tylko nie wiem czy w Polsce mozna ja dostac, bo szukalam, a w koncu kupilam w... Dublinie. To mieszanka: cynamon, chili, czosnek, kardamon (zie... Pokaż więcej

Do falafli najlepiej dodac przyprawe garam masala, tylko nie wiem czy w Polsce mozna ja dostac, bo szukalam, a w koncu kupilam w... Dublinie. To mieszanka: cynamon, chili, czosnek, kardamon (zielony i czarny), kolendra, pieprz...nnie pamietam cy cos jeszcze. Posiadacze mozdzierza moga potrudzic sie o sprobowanie zrobienia jej samemu, przepisy w internecie sa, wystarczy wpisac z google, zdaje sie, ze po zmielenie te przyprawy jeszcze sie jakos prazy... smak daje super, jesli ktos lubi ostre danka:)

Zgłoś 12.01.2007 Krzycho

Ciecierzyca leży na półkach ze zdrową żywnością. Myśle, że tą masę można stosować jako farsz do pierogów.

Zgłoś 25.07.2009

WAZNE

z SUROWEJ ciecierzycy, z gotowanej beda sie kulki rozpadac

Zgłoś 21.07.2011 Zula

Ludzie , falafele są typowe dla kuchni wschodniej , nie ma sensu się kłócić , czy z Egiptu , Izraela , czy Turcji . Grunt , że są pyszne :)) Jadłam je akurat w Petrze i Akabie w Jordanii i b... Pokaż więcej

Ludzie , falafele są typowe dla kuchni wschodniej , nie ma sensu się kłócić , czy z Egiptu , Izraela , czy Turcji . Grunt , że są pyszne :)) Jadłam je akurat w Petrze i Akabie w Jordanii i były super :))

Zgłoś 06.11.2007 Maja

Jajko jest niezbędne aby ciasto się nie rozsypało.

Mięta pyszna do sosu do falafel:-)-jogurt mieszamy z solą i miętą +ciut czosnku.

Zgłoś 03.11.2008 Hamariz

Pracuję w centrum Madrytu w wegetariańskim barze "Maoz"...

Falafel przygotowywany jest u nas z ciecierzycy,pietruszki i czosnku...

Ciecierzycę namacza się całą noc (nie g... Pokaż więcej

Pracuję w centrum Madrytu w wegetariańskim barze "Maoz"...

Falafel przygotowywany jest u nas z ciecierzycy,pietruszki i czosnku...

Ciecierzycę namacza się całą noc (nie gotuje),potem się mieli z innymi składnikami...

Nie wiem czy kucharz dodaje do tego sól,ale raczej tak...

Krokieciki są całkiem dobre,szczególnie świeże(zaraz po usmażeniu)...,ale i tak nic nie zastąpi mięsa;)

Aaa...zapomniałem dodać-krokiety formuje się specjalną maszynką:)

Pozdrawiam:)

Zgłoś 31.10.2008 carpenti

moje falafelki w oleju sie rozłaża - co jest zle ???????????? ratunku !!!!!

Zgłoś 24.02.2008 i love Israel

Słuchajcie falafelki sa pyszne!!! w te wakacje byłam w Izraelu noi tam podaje sie je w picie z roznymi surowkami mniam mniam!!!!

Zgłoś 14.10.2008 la_mettrie

ŁADNIE, PIĘKNIE, ALE FALAFEL JEST DANIEM LIBAŃSKIM:)

Zgłoś 20.06.2008 x

jak czytam te komentarze to mi sie robi neidobrze... jakie jajko do falafela ??? to swietokradztwo ! Cieciorka, przyprawy, czosnek, cebula, pietrucha... to potrawa 100% roslinna.

Zgłoś 20.06.2008 pussycat555

Mam małe pytanku w związku z falaflem.Jutro robię małe przyjęcie i chciałam zaskoczyć gości czymś oryginalnym.Nie wiem jednak, czy po namoczeniu ciecierzycy mam ja gotować, czy surową uformować ... Pokaż więcej

Mam małe pytanku w związku z falaflem.Jutro robię małe przyjęcie i chciałam zaskoczyć gości czymś oryginalnym.Nie wiem jednak, czy po namoczeniu ciecierzycy mam ja gotować, czy surową uformować z innymi składnikami.Bardzo proszę o odpowiedź i dziękuję

Zgłoś 22.08.2008 mr Palestine

Falafel jest z Palestyny nie z Izraela co do tego kto go pierwszy wymyślił czy Palestyńscy Arabowie czy Żydzi to nie wiem ale na pewno nie jest to potrawa narodowa Izraela tak jak nie Jest To I... Pokaż więcej

Falafel jest z Palestyny nie z Izraela co do tego kto go pierwszy wymyślił czy Palestyńscy Arabowie czy Żydzi to nie wiem ale na pewno nie jest to potrawa narodowa Izraela tak jak nie Jest To Izrael a Jest to Palestyna okupowana przez europejskich Żydów zwana tylko Izraelem państwo które łamie prawa człowieka częściej niż Chiny ale o tym się nie mówi bo to nie wygodne:/

Zgłoś 03.12.2009 marta

mi tez sie rozpadal falafel na patelni i dodalam troche maki kuleczki wychodzily piekne!

..tylko nie wolno przesadzic z maka bo wtedy skorupka robi sie zbyt twarda. Falafel podaje sie tez ... Pokaż więcej

mi tez sie rozpadal falafel na patelni i dodalam troche maki kuleczki wychodzily piekne!

..tylko nie wolno przesadzic z maka bo wtedy skorupka robi sie zbyt twarda. Falafel podaje sie tez z homousem, pycha!

Zgłoś 17.11.2010 falafel

witam

jezeli twierdzicie ze cieciorke sie gotuje po namoczeniu to niech was wszystkich....

własnie zepsułem obiad....................................

Zgłoś 14.07.2009 Mara

W sklepach z żywnością orientalną / "zdrową" żywnością można znaleźć też gotową mieszankę do falafelków. 1 paczka, która mi wystarczyła na ponad 20 kuleczek, kosztowała... 4,50. Dodaje... Pokaż więcej

W sklepach z żywnością orientalną / "zdrową" żywnością można znaleźć też gotową mieszankę do falafelków. 1 paczka, która mi wystarczyła na ponad 20 kuleczek, kosztowała... 4,50. Dodaje się do niej wody, zostawia na godzinkę, a potem robi kulki i wrzuca na olej. Właśnie spróbowałam, są idealne. W Berlinie na Kreuzbergu falafel podaje się w chlebku pita, od środka wysmarowanym sosem jogurtowo-czosnkowym, harrisą i sosem mango-curry, z dodatkiem sałaty, świeżych pomidorów i ogórków. Nic więcej nie trzeba.

Zgłoś 16.08.2009 Małgorzata

MASZYNKA DO MIELENIA po prostu :)))

pozdrawiam!

Zgłoś 12.10.2011 Cassie

Hmm robilam dzisiaj falafel z tego przepisu i sie rozpadal nie wiem czemu moze wina jest ze garbaznos (to chyba po polsku ciecierzyca)mialam ze sloika?

Zgłoś 05.10.2010 natlak

W turcji?? chyba niekoniecznie, może masz na myśli mercimek kofte, ale falafel to nie jest popularny

Zgłoś 27.09.2011 Lefalaf

Znudzony gotowaniem standardowego falafela ugotowalem cieciorke i bobik w rosole przyprawionym do smaku garam masala, usmazylem cebule z grzybkami (jakies kurki itp), dodalem do cebuli i grzybow... Pokaż więcej

Znudzony gotowaniem standardowego falafela ugotowalem cieciorke i bobik w rosole przyprawionym do smaku garam masala, usmazylem cebule z grzybkami (jakies kurki itp), dodalem do cebuli i grzybow ziarna slonecznika i dyni, kurkume, papryke, posiekane liscie kolendry, pietruszki i deczko suszonego mielonego koperku.

Ugotowane fasolki zmieszalem z uduszonymi cebulami itp, odrobina maki i tahini (pasta sezamowa), bo nie chcialo mi sie robic sosu sezamowego.

Wyszlo cos interesujacego - niezupelnie falafel (zero czosnku, z tahini raczej slodkawe w smaku), przy smazeniu na kulkach powychodzily fajne bruzdy, wiec nazwalem to meteorkami :)

Z ryzem basmati i salatka (i bez sosu haha) dalej smakowalo bardzo dobrze i bylo bardzo pozywne.

Pyszne nie-falafelki....i takie nie-zydowskie:)

Zgłoś 28.03.2012 Anka567

Falafej to pyszne danie. Wczoraj zrobiłam na kolację - moim córeczkom (nie zwykle wybrednym w jedzeniu) bardzo zasmakowało. Mi i mężowi z resztą też ;) pycha ;D

Zgłoś 24.08.2013 frytki czekolada

żal pl.

Zgłoś 24.08.2013 beznadziejne

d**a