Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fantazja krewetkowa na zielonym kopczyku

Tekst i foto Agnik 19-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje35 złwymagający30 min.mało

Składniki:

1. Opakowanie (500 g) mrożonych krewetek Black Tiger obranych z ogonkami.
2. 0,5 główki kapusty pekińskiej.
3. 2 pomidory.
4. 10 czarnych oliwek.
5. 1 cytryna lub limonka.
6. 3 ząbki czosnku.
7. 1 łyżka sosu sojowego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, czerwony ocet winny.
8. sól, świeżo mielony pieprz, cukier brunatny - po szczypcie.
9. mieszanka ziół: estragon, bazylia, oregano, lubczyk - wszystkiego po jednej łyżeczce.
10. 1 łyżka oliwy (ja stosuję oliwę z pestek winogron).

Jak przyrządzić:

Krewetki wkładamy na sito i rozmrażamy pod strumieniem bierzącej wody. Pozostawiwmy na sicie przez 10 minut. W tym czasie w szklanej misce przygotowujemy maceratę, tzn. łączymy składniki z punktu 6 (1 zmiżdzony ząbk),7, 8 i połowę składników punktu 9.Do tak przygotowanej zalewy wkładamy krewetki i odstawiamy do lodówki na 0,5 godziny. Gdy krewetki dojrzewają w spokoju, my zabieramy się za obieranie, płukanie, osuszanie i szatkowanie kapusty pekińskiej, krojenie pomidorów w ósemki i odcedzanie oliwek z zalewy. Gdy warzywa są już gotowe, wyjmujemy z szafki duży okrągły talerz (wymiar pizzy lub większy) i usypjemy na nim kopczyk z kapusty, który dekorujemy wianuszkiem z pomidorów i oliwek. Całość posypujemy pozostałymi ziołami, lekko skrapiamy połową cytryny i odstawiamy na boczek by nabrały cudownego aromatu. Na patelni (najlepiej grillowej lub z grubym dnem) rozgrzewamy maksymalnie oliwę i przyrumieniamy czosnek (30 sekund), następnie dorzucamy krewetki i ciągle mieszając smażymy je 2 minuty. Po tym czasie wlemamy do całości marynatę i odparowujemy ją jeszcze 3 do 5 minut - nie należy zapomnieć o ciągłym mieszaniu. Gorące krewetki układamy na zielonym kopczyku i dekorujemy ósemkami cytryny.

Jak podawać?

Potrawę należy podać natychmiast po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z białym lub różowym wytrawnym, schłodzonym winem i ciepłymi (suchymi) grzankami z żytniej bagietki lub ciabatty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2003 RafcioZ

Bardzo to-to jest pyszne. I ile energii się traci przyrządzając tę potrawę. Polecam!!

Zgłoś 28.11.2003 Marcinek

Mam nadzieje, ze kiedys tez sprobuje!!!

Zgłoś 28.11.2003 Kingusia

poproś swoją kobitę o przygotowanie - danie dobrze wpływa na libido:-)

Zgłoś 09.12.2005 Martana

Przepraszam, ale czy ten duzy talez to trzeba koniecznie wyjac z szafki? Ja mam w kuchni specjalne stelaze na naczynia, wiec moze jak nie wyjme z szafki tylko ze stelaza, to cos popsuje w przepi... Pokaż więcej

Przepraszam, ale czy ten duzy talez to trzeba koniecznie wyjac z szafki? Ja mam w kuchni specjalne stelaze na naczynia, wiec moze jak nie wyjme z szafki tylko ze stelaza, to cos popsuje w przepisie?