Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fantazja Wojciecha

Tekst i foto Martana 08-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.wysoka

Składniki:

leśne, świeże grzyby - prawdziwki, kurki, gąski, (wszystko, co nietrujące i niezarobaczone),
przerośnięty boczek wędzony - objętość proporcjonalnie do grzybów - 40 procent

Jak przyrządzić:

Grzyby dokładnie czyścimy - podkreślam - czyścimy, a nie myjemy. Kroimy w sporą kostkę, boczek również w kostkę i hop - wszystko na patelnię. Nie używamy tłuszczu, bo boczkowy wystarczy. Powinno się to dusić na małym gazie przez ok. pół godziny (amatorom skwarek i gęstej papki grzybowej zalecam godzinę). Mieszamy rzecz jasna często.
Można przyprawić pieprzem, ale nie solą, boczek już nam sól dał! Smacznego.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, deska, szpatułka, pusty żołądek

Jak podawać?

Najlepiej w miseczkach z pajdą świeżego chleba.

Uwagi:

To banalna potrawa, ale serio: przepyszna. Wojciech to ojciec mojego przyjaciela, grzybiarz i wędkarz, który zawsze powtarza: Nie masz pieniędzy, to jedź na Mazury, one same dadzą ci jeść. Proponuję pomyśleć o tej potrawie w sezonie wakacyjnym i oczywiście wybrać się na Mazury:)

Czas przygotowania:

Każdy wie, co lubi - w naszym przypadku połowa potrawy znika w czasie gotowania, bo przecież trzeba spróbować, czy aby nie jest już gotowa:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2006 lesnawiedzma

Pycha, znam to w różnych wersjach.

a) to samo z cebulą

b) to samo ze śmietaną

ale niech no tylko będą grzyby, spróbuję tak jak piszesz. :)

Zgłoś 26.08.2006 Mazur z mazur

ciekawe z tymi mazurami ??

dziką świnię też na boczek można znaleźć ?

Zgłoś 04.09.2006 Taroti

Uwielbiam grzyby pod każdą postacią, ale takich jeszcze nie jadłam! Zrobię mężowi - ma na imię Wojciech :)) !!! Też lubi grzyby. Martanko dziękuję za przepis - pozdrawiam.