Fantazyjny morszczuk
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
3 | ? zł | prosty | 40 min. | niska |
Składniki:
500 g filetów z morszczuka, 4 marchewki, 2 średnie pietruszki, seler, brokuły, por, kukurydza, bulion warzywny lub rybny, przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, przyprawa do ryby, do ozdoby sałata lodowa, jogurt naturalny, najlepiej light
Jak przyrządzić:
Rybę przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, pozostawić na około 20 minut. Obrać i umyć warzywa: marchewkę, por, seler i pietruszkę. Pokroić najlepiej w zapałkę, może też być gruba kostka, brokuły rozdzielić. Wszystkie warzywa gotować na parze, dopóki nie zmiękną. W tym czasie przygotować bulion i zagotować go, do wrzącego bulionu delikatnie włożyć rybę, po około 5 min skręcić gaz i pozostawić pod przykryciem. Zanim ryba i warzywa zmiękną, warto przygotować sos. Jogurt naturalny przyprawić solą, pieprzem ziołowym i bazylią, wszystko starannie wymieszać. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na sałatę delikatnie wyłożyć filet z ryby, obok wyłożyć warzywa, wszystko delikatnie posolić, je
żeli będzie taka potrzeba i polać sosem do smaku.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Można podać z ryżem lub ziemniakami.
Uwagi:
Czas przygotowania:

Shrub – likier antylski
Jeśli tylko należysz do tej części ludzkości, która potrafi cierpliwie czekać na efekt, mimo że obok miesiącami stoi butelka ze znakomitym trunkiem, będziesz twórcą jednego z najpyszniejszych likierów na bazie rumu - Shrub. Sam jego skład sugeruje piracką genezę, ale, jak to likier, najbardziej smakuje paniom. Najmilej mieć pod ręką likier antylski latem. By go przygotować, potrzeba co najmniej 3 miesięcy, zatem to ostatnia chwila, by zająć się tematem.

Napój hawajski
W upalne dni częściej doskwiera nam pragnienie niż głód. Jeśli mamy w domu typowe syropy do drinków, warto zastosować je do przygotowania specjalnych chłodzących napojów. Grenadyna jest chyba najbardziej popularnym dodatkiem, zapewne dlatego, że można ją z sukcesem zestawiać z wieloma alkoholami, ale także sokami owocowymi. Pasuje do pomarańczy, grapefruitów, ananasów, brzoskwiń i wielu innych. Zaś jej intensywny czerwony kolor, pochodzący z granatów, zjawiskowo wpływa na ostateczną barwę napoju.
Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.