Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Farfalle all'Alfa Romeo

Tekst i foto MaLiK / Maciek 22-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje? złśredni30 min.?

Składniki:

- makaron farfalle (kokardki) ok. 150 g,
- czosnek (3 ząbki),
- 1 cebula,
- bekon,
- pomidory suszone,
- czarne oliwki,
- pomidory w puszcze krojone lub całe (1 puszka) lub swieże (2),
- bazylia swieża i suszona,
- pieprz, sól,
- tabasco,
- oliwa z oliwek,
- ser parmigiano regiano (parmezan) lub granna padano.

Jak przyrządzić:

Sos:
Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek (jedna lyzke stolowa), kroimy bekom w kosteczke (dosyc gruba). Kiedy bekon zrumienieje dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule i czosnek (wazne zeby nie byl wycisniety przez praske)i przez kilka minut dusimy na srednim ogniu, uwazajac zeby czosnek sie nie przypalil. Nastepnie kroimy czarne oliwki na cwiarki oraz pomidory suszone w "pasemka" i dodajemy do wczesniejszych skaldnikow i znowu dusimy przez kilka minut. Jesli mamy swieze pomidory to nalezy je obraz ze skorki i posiekane dorzucic na patelnie. Jesli natowiast w puszce to mysle ze polowa puszki wystarczy. Sos doprawiamy sola i pieprzem oraz suszona bazylia. Swieza bazylie siekamy i dodajamy do sosu. Na smaym koncu wlewamy kilka kropel tabasco.

Makaron:
Makaron gotujemuy all dente (nie za twardy ale tez nie za mniekki :-)) z dodatkiem soli i oliwy z oliwek (zeby sie nie skalejal).

Na koncu do sosu dodajemy ugotowany makaron i zostawiamy na chwile na najmniejszym ogniu zeby pasta przeszla smakiem sosu.
Parmezan lub granna padano scieramy na tarce i podajemu w miseczce na stol.
Gotowy makaron na talerzu mozna przyozdobic kilkoma listkami swiezej bazylii.

Smacznego!

Potrzebne przybory:

Patelnia, tarka, garnek, noz, deska, lopatka do patelni.

Jak podawać?

Makaronu na talezu nie posypujemy parmezanem. Ser podajemy oddzielnie w miseczce zeby kazdy mogl doprawic sobie wedlug wlasnego uznania.
Obok taleza kladziemy widelec i lyzke, niektorzy wola jesc tym drugim :-)

Uwagi:

Polecam uzywanie tylko wloskich makaronow, gdyz sa o niebo lepsze w smaku od polskich i jeszcze nie zdazylo mi sie zeby sie skleily podczas gotowania, czego nie moge powiedziec o naszej rodzimej produkcji.

Pamietajmy ze wloska pasta nie moze plywac w sosie. Sos jest dodatkiem do makaronu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.