Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Farfalle w sosie pomidorowym

Tekst i foto Maja 17-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25-35 min.?

Składniki:

makaron farfalle (kokardki), najlepszy włoski, 100% semoliny, puszka pomidorów w zalewie, kartonik sosu pomidorowego, czosnek, oregano, sól, cukier, chili, oliwa z oliwek, parmezan

Jak przyrządzić:

Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek (plasterki). Chwilę grzejemy, tak aby nie przypalić czosnku, tylko go zezłocić. Dodajemy sos i pomidory, co nieco cukru, sól. Grzejemy na niewielkom ogniu, pomieorki rozduszamy widelcem (jak kto woli, może je wcześniej zmiksować). Po 10 min dodajemy oregano, grzejemy jeszcze 10 min. Na koniec dodajemy chili. Makaron gotujemy wg przepisu na torebce:-).
Nie przelewamy zimną wodą (!), żeby się nie kleił, można dodać do niego trochę oliwy z oliwek. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Potrzebne przybory:

Na sos najlepszy jest wok...

Jak podawać?

Albo od razu na talerze, albo w misce makaron i w woku sos. Parmezan do posypania w miseczce.

Uwagi:

Przyprawy i ilość czosnku - trzeba wypracować własny smak.
Parmezan nie jest konieczny. Można dodać bazylię i oregano bądź opcjonalnie samą bazylię.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2006 san_g

jaki to ma byc sos pomidorowy w kartonie?? ja widzialam tylko przeciery w kartonikach 500 ml-moze byc??

Zgłoś 19.12.2006 Maja

Ja kupuję włoskie, koszt około 4-5 zł. Tak, 500 ml.Pychota.

pozdrawiam

Zgłoś 18.06.2013 gość

So much info in so few words. Tosolty could learn a lot.