Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Farfalle z cukinią

Tekst i foto Kicha 06-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty10 min.?

Składniki:

- farfalle - kokardki,
- 1 cukinia,
- łyżka masła,
- parmezan.

Jak przyrządzić:

W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cukinię, zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut, często sprawdzając, czy cukinia nie jest za miękka! Ciężko ją upilnować, ideałem jest, żeby skórka była lekko chrupiąca, a miąższ miękki, ale wciąż sprężysty. Całą zawartość rondla wylać na gorące, niehartowane zimną wodą farfalle, i podsypać parmezanem.

Jak podawać?

Mnie najbardziej pasuje miseczka albo głęboki talerz.

Uwagi:

Posta rzecz, a cieszy.UWAGA! Cukinia musi być jak najmniejsza, najlepiej wielkości ogórka. Ciężko o takie, ale mnie się często udaje. Teoretycznie zamiast masła można do duszenia użyć oliwy, ale... Hm. Makaronu najlepiej nie hartować zimną wodą, jedynie porządnie odcedzić. Dzięki temu masło nie będzie się "ześlizgiwać", a parmezan bez problemów się rozpuści.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.02.2004 Linn

Oliwa zamiast masla, koniecznie. Makaron wrzucamy do cukini, a nie odwrotnie. Mozna posypac siekana natka, nie tylko serem.

Zgłoś 13.02.2004 eM Zeta

Moja wersja to: podsmażam cebulkę do której dodaję pokrojone w pół-talarki cukinię. Gdy będzie złota dodaję posiekane pomidory i zioła /oregano, bazylia, majeranek/ i chwilę podsmażam. Na koniec... Pokaż więcej

Moja wersja to: podsmażam cebulkę do której dodaję pokrojone w pół-talarki cukinię. Gdy będzie złota dodaję posiekane pomidory i zioła /oregano, bazylia, majeranek/ i chwilę podsmażam. Na koniec trzeba do sosu wmieszać makaron i posypać parmezanem. Mmmmmmmmniamuśne!!!!!!!

Zgłoś 13.02.2004 eM Zeta

.... a najlepiej do smażenia używać oliwy i masła.. bo smak jest najlepszy a masło się nie przypali...

Zgłoś 26.02.2004 bez

Ja tez wole raczej sos dawac na makaron, niz makaron do sosu. Kicha - no bo wlasnie kuchnia wloska taka jest - prosta a pyszna :)

Do produktu koncowego na patelni moznaby jeszcze dodac k... Pokaż więcej

Ja tez wole raczej sos dawac na makaron, niz makaron do sosu. Kicha - no bo wlasnie kuchnia wloska taka jest - prosta a pyszna :)

Do produktu koncowego na patelni moznaby jeszcze dodac kilka lyzek smietany i parmezan do tego wrzucic - wtedy bedzie taki mniamniusny sosik lepiacy :)

Zgłoś 21.05.2004 jaca

fajnie, prosto i tanio - o to chyba chodziło za piątkę - dodatkowe produkty są OK ale wtedy z 5 robi się

10

Zgłoś 21.11.2006 dawidex

Ale smakoszki!!!!Lepsze niż pierożki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!