Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Farfalle ze szpinakiem

Tekst i foto Marcin 05-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje10 złprosty20 min.średnio

Składniki:

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- makaron farfalle (kokardki),
- śmietana min. 22% ok. 100-150 ml,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Na patelnie (najlepiej teflonową), wrzucamy szpinak, może być jeszcze zamrożony, roztapiamy go i podsmażamy kilka minut, nastepnie dodajemy łyżkę masła, zgnieciony czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Do tego wsypujemy ugotowany al dente makaron farfalle (kokardki). Mieszmy, ściągamy z ognia i podajemy posypany parmezanem.

Jak podawać?

Podawać z białym, półwytrawnym schłodzonym winem.

Uwagi:

Polecam kupować tylko makaron produkcji włoskiej. Dlaczego? Bo jest najlepszy na świecie.

Czas przygotowania:

Ok. 100 g makaronu na jedną porcję.
Śmietany oraz czosnku można dać więcej, wedle uznania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.08.2003 Blondi

Jak cudnie!! Przed chwilą zapragnęłam właśnie makaronu ze szpinakiem i pomyślałam, że zajrzę na stronę Czarnej Oliwki i poszukam przepisu tak dla pewności a tu proszę czeka na mnie. Dzięki :) Id... Pokaż więcej

Jak cudnie!! Przed chwilą zapragnęłam właśnie makaronu ze szpinakiem i pomyślałam, że zajrzę na stronę Czarnej Oliwki i poszukam przepisu tak dla pewności a tu proszę czeka na mnie. Dzięki :) Idę do sklepu i do dzieła. Mniam już mi ślinka cieknie...Papa. Pozdrawiam :D

Zgłoś 08.08.2003 aga

najlepiej słodka gęsta smietana- kremówka

Zgłoś 15.09.2003 marta

a dodac do tego zesmazony boczek /odlac tluszcz/ po prostu genialne.....

Zgłoś 24.11.2003 Alti

A dlaczego tylko włoski makaron? To jakas kompletna bzdura! Zauwaz ze dobry wloski makaron nie jest sciagany do Polski poniewaz bylby za drogi wiec sciaga sie tanie badziewie byle mialo napis MA... Pokaż więcej

A dlaczego tylko włoski makaron? To jakas kompletna bzdura! Zauwaz ze dobry wloski makaron nie jest sciagany do Polski poniewaz bylby za drogi wiec sciaga sie tanie badziewie byle mialo napis MADE IN ITALY. Fakt ze to subiektywne co powiem ale najpopularniejszy wloski bertolli chowa sie przy MALMIE-ktora uwazam za doskonaly polski makaron. Tak wyglada nasz rynek...

Zgłoś 28.02.2004 s

Malma ma smak porównywalny do dostepnych u nas makaronów włoskich, ale kosztuje dwa razy drożej!

Zgłoś 09.01.2005 L.

Super :) Wykonalne nawet dla blondynek i PYSZNE. Polecam i proszę o więcej takich cudowności :)

Zgłoś 04.07.2005 Iwi

Bardzo dobre, proste i szybkie. Uwielbiam czosnek, więc dodałam go więcejm dodatkowo doprawiłam bazylią i gałką muszkatołową. A śmietanę użyłam 18% :)

Zgłoś 28.10.2005 Taz

Wiecie co ja to danie jadłem pewnego razu w włoskiej knajpie tylko było z makaronem penne i kruszonym białym serem... polecam pyszne!!!!!:)

Zgłoś 08.11.2006 gogo

pyszne..ja jeszcze do samego szpinaku, na początku, dodaje sok z cytryny (2 łyżki), szpinak ma wtedy bardziej wyrazisty samk.

Zgłoś 03.02.2007 Anja

Pychota, ja zmaista parmezanu dodake ser Feta. Miaaaaaaaaaammmmmm