Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Farsz z białej kiełbasy w cieście

Tekst i foto Danka Daniłowska 15.03.2013

Wielkanoc to czas radości i wspólnego świętowania. My Polacy przywiązujemy dużą wagę do tradycji i nie wyobrażamy sobie świąt bez jajka, chrzanu, białej kiełbasy - serwujemy ją pod różnymi postaciami, w żurze, smażoną, gotowaną, pieczoną. Rzadziej przygotowujemy białą kiełbasę jako farsz z pieczarkami, upieczoną w cieście francuskim z ugotowanymi jajkami w środku. Jest to przepis dla osób, które nie lubią monotonii w kuchni i chętnie eksperymentują.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
626 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg białej kiełbasy,
25 dag pieczarek,
cebula,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
4 ugotowane jajka,
opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Białą kiełbasę parzyć przez 10 minut.

Następnie usunąć z niej osłonkę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

Pieczarki obrać, pokroić, dodać do cebuli i chwilę smażyć.

Kiełbasę i pieczarki zmiksować.

Farsz przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Przygotować 4 prostokąty z ciasta francuskiego, 2 o wymiarach 20 cm x 13 cm i 2 o wymiarach 18 cm x 11 cm.

Wymiary można dopasować do swoich potrzeb.

Na mniejszych prostokątach układać farsz wkładając w środek przekrojone na pół ugotowane jajka na twardo.

Przykryć większym prostokątem, brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i dobrze skleić.

Wierzch ciasta również posmarować jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Jak podawać?

Przed podaniem pokroić na plastry.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2013 Raz Putin

Ech. Eksperymentowanie w kuchni to wspaniała sprawa. Pamiętam te sobotnie wieczory kiedy na sześciu metrach kwadratowych mieściło się dziewięć osób i każda z nich z innym żarciem i innym trunkie... Pokaż więcej

Ech. Eksperymentowanie w kuchni to wspaniała sprawa. Pamiętam te sobotnie wieczory kiedy na sześciu metrach kwadratowych mieściło się dziewięć osób i każda z nich z innym żarciem i innym trunkiem. W niedzielę taki farsz wychodził, że głowa mała i ja cie.

Zgłoś 19.09.2013 Marta

Ależ pyszne,w Lidlu kupuję rewelacyjną kapustę kiszoną w puszce,do pierogów jest idealna :)

Zgłoś 20.03.2014 LULU

PYCHA