Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolka po bretońsku w stylu meksykańskim

Tekst i foto fabian 29-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni60 min.bardzo wysoka

Składniki:

0,5 kg fasoli, 3 średnie czerwone papryki, 1 porcja rosołowa, 1 duży lub 3 małe liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, 3 średnie cebule, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, 2 puszki pomidorów bez skórki, 800 g mięsa mielonego, papryka ostra w proszku chili, pieprz Cayenne, olej, majeranek, oregano, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Fasolę zamaczamy na noc, następnego dnia wymienimy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, porcję rosołową (dodajemy po 20 min. gotowania fasoli lub można użyć kostki rosołowej - jak kto woli). Podczas gotowania fasoli przygotowujemy resztę składników. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mięso mielone i smażymy jak zrobią się gródki i całość podsmażymy, dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, chwilę dusimy. Potem lub w następnej patelni wrzucamy pokrojoną cebule w kostkę dodajemy troszkę soli i przykrywamy na chwilę pokrywką. Potem odstawiamy pokrywkę, aby woda wyparowała i jak cebulka będzie zeszklona, dodajemy posiekane w paski papryki. Chwilę podsmażamy. Po ugotowaniu fasoli wyjmujemy porcje rosołową i odlewamy troszkę wody z fasoli. Potrawa ma zawierać mało wodnistego sosu. Składniki mieszamy razem ewentualnie dolewając w celu uzupełnienia wcześniej odlaną wodę. Dodajemy według upodobań majeranek, oregano, zioła prowansalskie, paprykę ostrą chili pieprz (ta jest bardzo ostra, więc wsypujcie z rozwagą) sól. Chwilę dusimy. Podajemy oczywiście ciepłą z pieczywem.

Potrzebne przybory:

Standardowe kuchenne.

Jak podawać?

Z pieczywem na gorąco.

Uwagi:

Potrawę poleciłbym osobom lubiącym pikantne potrawy i fasolkę po bretońsku. Na wymyśloną modyfikację wpadłem sugerując się przepisami na burito. Potrawa warta spróbowania. Kiedyś zamiast mięsa mielonego zrobiłem standardowo kiełbasę i boczek, jednak proponowałbym mięso mielone. Potrawa sycąca na mroźne dni ;)!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.01.2013 gość

Już mi się podoba. :) Zapomniałam kupić kiełbasę i szukałam dokładnie takiego przepisu. :) Biorę się za gotowanie. :)

Zgłoś 17.06.2013 gość

A tak, był nawet jeden jego wiersz o tym, życie bodajże Sensowne słowa, szkdoa tylko, że zwykle przypominamy sobie o tym, gdy już się przepracujemy. To chyba trochę choroba naszych czasf3w, że... Pokaż więcej

A tak, był nawet jeden jego wiersz o tym, życie bodajże Sensowne słowa, szkdoa tylko, że zwykle przypominamy sobie o tym, gdy już się przepracujemy. To chyba trochę choroba naszych czasf3w, że nie potrafimy odpoczywać bez wyrzutf3w sumienia. Ja na pewno