Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolka szparagowa w sosie jajecznym

Tekst i foto themona 26-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-4? złprosty1,5 min.dużo...

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), tarta bulka; sos: 1 1/2 łyżki masła (margaryny), 1 1/2 łyżki mąki, 2 szkl. wywaru z fasolki, sól, sok cytrynowy, gałka muszkatołowa, 2 jajka, 1 pęczek szczypiorku.

Jak przyrządzić:

Fasolkę przebrać, umyć, obciąć końce strąków, ściągnąć włókna, włożyć do wrzącej wody, osolić, dodać cukier i ugotować bez przykrycia. Fasolkę osączyć i przełożyć do ogniotrwałego naczynia, posypać zrumienioną na sucho bułką i polać stopionym masłem. Wsunąć do ciepłego piekarnika, by fasolka nie ostygła. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę rozprowadzając wywarem z fasoli. Sos gotować na małym ogniu ok. 8 min, stale mieszając, dodać sól, odrobinę gałki muszkatołowej, sok cytrynowy. Sos powinien być kwaskowy. Do sosu dodać ugotowane na twardo i niezbyt drobno posiekane jajka oraz drobniutko posiekany szczypiorek. Gorącym sosem polać fasolkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.04.2005 Anuk

Nie lubie szczypiorku ale pewnie wymysle co innego...a moze nic :). Uwielbiam fasolke wiec sie skusze! moze jeszcze dodam groszek zielony. Myslalam tez o dodaniu kawalkow piersi z kurczaka ktora... Pokaż więcej

Nie lubie szczypiorku ale pewnie wymysle co innego...a moze nic :). Uwielbiam fasolke wiec sie skusze! moze jeszcze dodam groszek zielony. Myslalam tez o dodaniu kawalkow piersi z kurczaka ktora mi zostala od wczoraj. Ot takie warjacje :). Pozdrawiam i dzieki.