Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolka szparagowa z pomidorami na sposób grecki

Tekst i foto themona 26-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-4? złprosty60 min.?

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej, 2 duże cebule, 2/3 szkl. oliwy (oleju), 1/2 kg pomidorów, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić:

Fasolkę umyć, obrać z włókien. Jeżeli strąki są duże, podzielić na dwie lub trzy części. Fasolkę ułożyć w rondlu, dodać 1/4 szkl. wody i przez 10 min gotować. Cebule obrać, opłukać, utrzeć na tarce i poddusić na oliwie, dodać umyte i obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory, cukier i 1 szkl. wrzącej wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Sosem tym zalać fasolkę, posolić, posypać pieprzem, dodać dużo siekanej natki i gotować na małym ogniu do miękkości. Gotową potrawę doprawić czosnkiem utartym w odrobinie oleju i ostudzić.

Jak podawać?

Podawać z bułką i pikantnie przyrządzoną surówką z pomidorów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.04.2005 nieważne

jak można ugotowac 1 kg fasoli w ćwiartce szklani wody????? czy nie można świeżej zastąpić np. mrożoną....?

Zgłoś 22.01.2006 fifi

na pewno nie jest mowa o fasolce mrozonej bo mrozonej sie nie myje i nie obiera z wlokien.....z iloscia wody jest rzeczywiscie chyba cos nie tak. podobnie jak z cebula starta na tarce i podsmazo... Pokaż więcej

na pewno nie jest mowa o fasolce mrozonej bo mrozonej sie nie myje i nie obiera z wlokien.....z iloscia wody jest rzeczywiscie chyba cos nie tak. podobnie jak z cebula starta na tarce i podsmazona??? przeciez taka cebula to wodnista pulpa, podsmazyc ja po odcisnieciu soku? jakos mi sie to nie podoba, nie wiem czy warto probowac. ktos zrobil wedlug przepisu? jakie wrazenia??

Zgłoś 22.08.2006 luc

fasola nie ma się w wodzie gotować, tylko poddusić na początku - potem dodaje się pomidory i to one dostarczają większą ilość 'płynu' - przyrządzam coś podobnego, bez czosnku i tylu pr... Pokaż więcej

fasola nie ma się w wodzie gotować, tylko poddusić na początku - potem dodaje się pomidory i to one dostarczają większą ilość 'płynu' - przyrządzam coś podobnego, bez czosnku i tylu przypraw, więc i ten przepis powinien działać.

Zgłoś 15.01.2007 bozena

fasolka jest super ja dodaje ok.3 male cukinie i 3 ziemniaki