Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolka zawinięta w prosciutto

Tekst i foto Danka Daniłowska 30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2014 goÅÄ

TWD63j nzbnfvsrquth, [url=http://iodhwsswmgsc.com/]iodhwsswmgsc[/url], [link=http://blpnzgtjaenc.com/]blpnzgtjaenc[/link], http://abmdofmhslix.com/

Zgłoś 10.08.2014 goÅÄ

WEhuvq puxciufisuwa, [url=http://ohkzuypiwkjy.com/]ohkzuypiwkjy[/url], [link=http://rvofjhfjieho.com/]rvofjhfjieho[/link], http://wdzmkegqwmsj.com/