Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2013 gość

Niewielki brzuszek jest groźny dla naszego zdrowia. Miałam ten problem, lekarz mi zalecił zrzucić tu i ówdzie. Polecił mi znajomy świetną metodę(idealnafigura.com/gberes), dzięki której teraz w... Pokaż więcej

Niewielki brzuszek jest groźny dla naszego zdrowia. Miałam ten problem, lekarz mi zalecił zrzucić tu i ówdzie. Polecił mi znajomy świetną metodę(idealnafigura.com/gberes), dzięki której teraz wyglądam lepiej a co najważniejsze świetnie się teraz czuje.

Zgłoś 26.02.2013 gość z godz 10,51

gościu z godz 15:28, już ja lepiej wiem co jest fajne i proste.

Zgłoś 26.02.2013 IKA

Jeszcze lepszy jest ten biszkopt jeśli po wystudzeniu przetniemy go i przełożymy kremem lub bitą śmietaną.

* Biszkopt

* Konfitura

* Krem (ubita śmietana)

* Biszkopt

<... Pokaż więcej

Jeszcze lepszy jest ten biszkopt jeśli po wystudzeniu przetniemy go i przełożymy kremem lub bitą śmietaną.

* Biszkopt

* Konfitura

* Krem (ubita śmietana)

* Biszkopt

* Konfitura

* Krem

* Owoce

* Tężejąca galaretka

Życzę smacznego

Zgłoś 04.08.2013 Mariola

Lepiej kupić w Lidlu gotowe spody i dodać brzoskwinie,galaretkę i śmietanę.

Zgłoś 10.08.2013 gość

Do ciasta biszkoptowego /prawdziwego/ NIGDY nie dodaje się proszku do pieczenia !!!!!!!!!

Zgłoś 07.05.2014 Gospodyni

Czym najlepiej nasączyć biszkopt żeby był smaczny, a smak dobrze komponował się z kremem? Najlepiej pasowałaby chyba mocna herbata? Kawa jest chyba zbyt intensywna żeby łączyć ją z kremem śmieta... Pokaż więcej

Czym najlepiej nasączyć biszkopt żeby był smaczny, a smak dobrze komponował się z kremem? Najlepiej pasowałaby chyba mocna herbata? Kawa jest chyba zbyt intensywna żeby łączyć ją z kremem śmietanowym i brzoskwiniami? :)

Zgłoś 17.05.2014 gość

szybkie ciasto awaryjne, ja polecam domowe sery http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

Zgłoś 17.05.2014 gość

Nie dawajcie cukru, ostrzegam !!!

Zgłoś 17.05.2014 gość

szybki biszkopt z truskawkami

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-truskawkami.html

Zgłoś 06.11.2014 Authentic Balenciaga handBags

Eliminating backbone discs at Brookefied Clinic:

Zgłoś 09.11.2014 craigslist handbags louis vuitton

Curing back plates from Brookefied Emergency room:

Zgłoś 11.11.2014 Cheap Bailey button Ugg

As i competed this knowledge spread throughout it all.

Zgłoś 09.11.2015 catskillmtns.org

I was reading through some of your blog posts on this site and I believe this internet site is real informative ! Keep on putting up.

catskillmtns.org http://catskillmtns.org/... Pokaż więcej

I was reading through some of your blog posts on this site and I believe this internet site is real informative ! Keep on putting up.

catskillmtns.org http://catskillmtns.org/christian-louboutin-zwfctw-store/index_51.html