Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.03.2004 katia

szkoda tylko że przepisu na ten sos nie ma wcale...

Zgłoś 14.03.2004 babcia Ania

Katia sos vinegrette łatwo zrobić :-)) Ja robie go nastepująco: do małego słoiczka wlewam 3 łyżki przegotowanej ale chłodnej wody, dodaję łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli, lekko wymieszam i nastę... Pokaż więcej

Katia sos vinegrette łatwo zrobić :-)) Ja robie go nastepująco: do małego słoiczka wlewam 3 łyżki przegotowanej ale chłodnej wody, dodaję łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli, lekko wymieszam i następnie dodaję 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju . Zakręcam nakrętkę i energicznie potrząsam słoiczkiem aż sos zrobi się biały.I KONIECZNIE sok z cytryny musi być w tym sosie.Dodaję go przed wlaniem oliwy.Sosem tym polewam sałatę i gotowe.

Zgłoś 14.03.2004 katia

wiem jak się robi sos tylko denerwuje mnie niekompletność serwisu. Niektóre przepisy zamiast soku z cytryny podają musztardę lub ocet winny...

Zgłoś 15.03.2004 babcia Ania

Katiu idzie wiosna:-)) Czy to warto sie denerwować z powodu takiego głupstwa. Uśmiechnij się :-)) Szkoda każdej chwili, czas ucieka. Oj, jak bedziesz miała tyle lat co ja, to w ogóle się nie bed... Pokaż więcej

Katiu idzie wiosna:-)) Czy to warto sie denerwować z powodu takiego głupstwa. Uśmiechnij się :-)) Szkoda każdej chwili, czas ucieka. Oj, jak bedziesz miała tyle lat co ja, to w ogóle się nie bedziesz denerwować :-))

Zgłoś 15.03.2004 Soleil

Nie kłóćcie sie dziewczyny! Musze sie troche zareklamowac i zaproponowac Wam moj przepis umieszczony w dziale 'sosy' pod nazwa : 'francuski sos vinegrette'. On jest naprawde ... Pokaż więcej

Nie kłóćcie sie dziewczyny! Musze sie troche zareklamowac i zaproponowac Wam moj przepis umieszczony w dziale 'sosy' pod nazwa : 'francuski sos vinegrette'. On jest naprawde przepyszny i mozna go stosowac jeszcze do wielu innych sałatek :)) Polecam gorąco:)) Cieszmy sie wiosna... !!

Zgłoś 17.03.2004 madziaa

super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mniam mniam

Zgłoś 28.03.2004 kasia

napewno ta salatke zrobie i sprobuje

Zgłoś 04.04.2004 smerfetka

bardzo ciekawy pomysl na salatke naprawde

Zgłoś 28.04.2004 kasias

bardzo dobra, inny smak - super! Szczegolnie

sliwki dodaja tego wspanialego smaku. Jeszcze dodalabym czerwonej cebuli!!

Zgłoś 06.05.2004 madziaa

radze jednak, zeby nie odstawiac salatki, na dluzej do lodowki, bo puszcza soki :) a jest obledna!!! pyszna!!!

Zgłoś 27.04.2005 meg

dlaczego sos mam zolty a nie bialy?

Zgłoś 04.05.2011 Ela

REWELACJA, super, nie jest gorzka.... dawno nie jadłam tak dobrej

Zgłoś 02.03.2006 kiareczka

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!pppppppppyyyyyssznnnnnnniieeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 07.04.2006 Basia

Jem smacznie i zdrowo a ten przepis na pewno wypróbuję!!!!!!!!!!!

Zgłoś 07.04.2006 deg

sos winegret

Składniki:

Na 1/2 szklanki:

- 3 łyżki oleju, - łyżka oliwy z oliwek,

3 łyżki octu winnego

- 2 gałązkiświeżej natki pietruszki lub łyżeczkę suszone... Pokaż więcej

sos winegret

Składniki:

Na 1/2 szklanki:

- 3 łyżki oleju, - łyżka oliwy z oliwek,

3 łyżki octu winnego

- 2 gałązkiświeżej natki pietruszki lub łyżeczkę suszonej łyżeczka musztardy,v - sól, cukier, pieprz.

Jak przyrządzić?

Musztardę wymieszać z olejem. Wlać oliwę z oliwek i ocet winny, dokładnie wymieszać.

Przyprawić do smaku. Natkę opłukać, posiekać,i dodać do sosu.

Jak podawać?

Podawać na zimno, do sałat zielonych, surówek, gotowanych jarzyn na zimno.

Uwagi:

Do sosu możemy dodać łyżeczkę majonezu lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę bazlii , ziół prowansalskich czy słodkiej papryki, a do zaostrzenia smaku rozgnieciony ząbek czosnku.Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.

Czas przygotowania:

5 minut.

Zgłoś 04.07.2006 Karenira

Nie znoszę cykorii. Czy ma ktoś pomysł, żeby nie była taka gorzka??? Może ja coś źle robię, ale co próbuję jakiegoś przepisu z cykorią to się tego po prostu nie da jeść bo takie gorzkie.

... Pokaż więcej

Nie znoszę cykorii. Czy ma ktoś pomysł, żeby nie była taka gorzka??? Może ja coś źle robię, ale co próbuję jakiegoś przepisu z cykorią to się tego po prostu nie da jeść bo takie gorzkie.