Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2013 gość

A DO CZEGO TO MLEKO?

Zgłoś 19.09.2013 gość

mleko do popica żeby lepiej strawic ;P

Zgłoś 19.09.2013 gość

może jako zagęstnik chudszy od śmietany ale i tak jak dla mnie soczystości mięsu to nie da, będzie tłuszczyk będzie soczyste nie to wióry w papryce i osobista sugestia to czerwona papryka bo zie... Pokaż więcej

może jako zagęstnik chudszy od śmietany ale i tak jak dla mnie soczystości mięsu to nie da, będzie tłuszczyk będzie soczyste nie to wióry w papryce i osobista sugestia to czerwona papryka bo zielona jest troszkę gożka ale kwestia gustu :) wygląda pysznie

Zgłoś 19.09.2013 gość

Zazwyczaj do mielonego dodaje się namoczoną w mleku bułkę, ale autorce tego przepisu coś musiało się ostro pomiksować :D

Zgłoś 19.09.2013 gość

no tak do mielonych, a do np. pulpetów też dajesz bułkę tartą?

Zgłoś 19.09.2013 gość

U mnie to norma ze sie daje i mleko i bulke tarta

Zgłoś 23.05.2015 gość

Paprykę zalewam wrzątkiem będzie miękka, inaczej w 30 minut nie upiecze się.

Zgłoś 28.04.2016 goÅÄ

5Z86dD tuzvomtszzwq, [url=http://itrcvcfclhvf.com/]itrcvcfclhvf[/url], [link=http://zbfrtfgctbln.com/]zbfrtfgctbln[/link], http://sthasarxqisj.com/