Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.03.2013 gość

pychota,robiłam w tygodniu...

Zgłoś 18.06.2013 gość

Kochana! na mne też strasznie dziaął ta pdgooa dzisija jak wyjeżdżałam z Poznania to sypał śnieg z deszczem i było cholernie zimno a tu w Pile ślicznie totalna zmiana klimatu ściskam moc... Pokaż więcej

Kochana! na mne też strasznie dziaął ta pdgooa dzisija jak wyjeżdżałam z Poznania to sypał śnieg z deszczem i było cholernie zimno a tu w Pile ślicznie totalna zmiana klimatu ściskam mocno! i pamiętaj nasze hasło na jesień POZYTYWNE MYŚLENIE! :*