Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2012 dziadek

gala, jeśli naprawdę robiłaś taki rosołek z kluseczkami własnej roboty przynajmniej raz w tygodniu to zużyłaś ponad 3 tony mąki, prawie 25 tysięcy wiejskich jaj, a półtora tysiąca wiejskich kacz... Pokaż więcej

gala, jeśli naprawdę robiłaś taki rosołek z kluseczkami własnej roboty przynajmniej raz w tygodniu to zużyłaś ponad 3 tony mąki, prawie 25 tysięcy wiejskich jaj, a półtora tysiąca wiejskich kaczek postradało życie. Jesteś wielka!

Zgłoś 09.06.2012 PExxuYFAfaPlm

pisze:Fajne to i jakie zdrowe! Kaszę jalagną ostatnio z warzywami jadłam i szukam innych pomysłf3w, ten na pewno wyprf3buję:)

Zgłoś 25.02.2012 Wanda

Kochani,po trzech godzinach gotowania skrzydełek,to nawet kostki się rozgotują,smacznego

Zgłoś 20.02.2012 pussycat*

a ja uwielbiam rosol z "kostkami" z manny! smak dziecinstwa :D

Zgłoś 20.02.2012 jdrtj

ja rosolu nie jadam bo nie lubie ale widze jak mama gotuje dla rodziny to jest rosol zolty tlusty prawdziwy a tutaj to jakas woda o zoltawym zabarwieniu jak mocz...az robi sie nie smacznie...

Zgłoś 20.02.2012 szumowiny

To gdzie się mamy zebrać?

I o której?

Pociąg do Grudziądza już nieaktualny?

Zgłoś 20.02.2012 gala

prosze przestan , to nie do zjedzenia , a postaraj się o 2 kg mąki i 15 wiejskich jaj i jedną wiejską kaczke i ugotuj rosołek z kluseczkami własnej roboty jak ja to robie od 30 lat , to pogadamy... Pokaż więcej

prosze przestan , to nie do zjedzenia , a postaraj się o 2 kg mąki i 15 wiejskich jaj i jedną wiejską kaczke i ugotuj rosołek z kluseczkami własnej roboty jak ja to robie od 30 lat , to pogadamy ...

Zgłoś 20.02.2012 wiejska kaczka

30 lat i wystarczy!

Zgłoś 20.02.2012 adella

Gwiazdek (koniecznie sześcioramiennych) musi być 12 w jednym talerzu. Dopiero wtedy rosół nabiera wyrazu.

Zgłoś 20.02.2012 Gala

hi hi dzięki miły dziadziu za miłe słowa i uznanie lecz nie jestem wielka bo mam tylko 168 cm wzrostu , lecz to prawda gotuję takie rosołki co niedzielę bo mieszkam na wsi i mam swoje kaczki i j... Pokaż więcej

hi hi dzięki miły dziadziu za miłe słowa i uznanie lecz nie jestem wielka bo mam tylko 168 cm wzrostu , lecz to prawda gotuję takie rosołki co niedzielę bo mieszkam na wsi i mam swoje kaczki i jaja i mleko i warzywa i pracy po uszy , pozdrawiam ;)

Zgłoś 28.03.2012 rarara

rarararar

Zgłoś 01.12.2016 gruby

Ja niedawno odkryłem bulion drobiowy Krakus. Nadaje zupie ciekawego aromatu i smaku, a jego skład nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Dzięki temu, że stosuję ten bulion w kuchni, gotu... Pokaż więcej

Ja niedawno odkryłem bulion drobiowy Krakus. Nadaje zupie ciekawego aromatu i smaku, a jego skład nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Dzięki temu, że stosuję ten bulion w kuchni, gotuję szybciej, sprytnie i zdrowo.