Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolki a la Rafał

Tekst i foto Rafcio 22-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

asola (dowolna), bułka tarta, pieprz ziołowy, pieprz czarny, olej roślinny, jajka, inne przyprawy (wedle uznania).

Jak przyrządzić:

Jeśli mama nie ma co zrobić z nadmiarem fasoli przygotowanej np. do zupy wy możecie jej to ułatwić ;)
Szybka, prosta i smaczna przekąska! W miseczce rozbić ilość jaj potrzebną do zrobienia panierki. W drugiej miseczce wymieszać pieprz czarny (dla pikantności), pieprz ziołowy (dla aromatu i smaku)oraz bułkę tartą. Ten specyfik posłóży nam jako panieraka, w której oprawiamy nasze fasolki wcześniej zamoczone w roztworze jajecznym ;). Smakosze mogą kombinować z przyprawami (polecam także różnego rodzaju panierki, np. do kurczaka). Tak przygotowane fasolki smażyć aż do zarumienienia na patelni z małą ilością oleju na nie za dużym ogniu. Z czasem kiedy nabierzecie wprawy fasolki będą wychodziły chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku :) mniam!

Potrzebne przybory:

Dwie miseczki, patelnia i chyba to już wszystko... ;)

Jak podawać?

Potrawa jest równie dobra na zimno jak i na ciepło, tuż po przygotowaniu. W wersji na zimno polecam jako wyśmienitą przekąskę np. pod piffko ;P Smacznego

Uwagi:

Polecam ;) Jednak co za dużo to niezdrowo :D

Czas przygotowania:

Podczas smażenia mieszać co jakiś czas, coby nasze pyszne danie nie uległo przypaleniu! ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.12.2004 koala

calkiem podoba mi sie ta wesola tworczosc,ale czy chodzi tu o smazenie kazde fasolki osobno???? -_-

Zgłoś 11.01.2005 mig

Uwielbiam fasolę - muszę spróbować tego przepisu!

Koala nie każdą osobno, tylko przecinaj na pół i te połówki smaż pojedynczo! :)

Zgłoś 02.07.2005 Martana

Do tych experymentow swietna jest fasola szparagowa ( autorko, nie pisz, ze jakakolwiek bo ktos bedzie chcial usmazyc tak fasolke jas z puszki). Bardzo smaczny jest tez groch w grubych strakach,... Pokaż więcej

Do tych experymentow swietna jest fasola szparagowa ( autorko, nie pisz, ze jakakolwiek bo ktos bedzie chcial usmazyc tak fasolke jas z puszki). Bardzo smaczny jest tez groch w grubych strakach, pozdrawiam.

Zgłoś 26.03.2006 hosia

Jejku, jak to "smacznie" czytałam....

ślinka mi cieknie...

fasolka...

....mmmm....

w panierce....

mmmmm....

....przepis powinien nazywać się &... Pokaż więcej

Jejku, jak to "smacznie" czytałam....

ślinka mi cieknie...

fasolka...

....mmmm....

w panierce....

mmmmm....

....przepis powinien nazywać się "Mmm..."