Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolowy kurczak

Tekst i foto Dagmara 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złprosty30 min.?

Składniki:

4 piersi podwójne kurczaka, 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej lub 1 kg świeżej, 2 ząbki czosnku, bazylia, 2 rosołki z kurczaka i 1 duża szklanka wody, ziemniaki puree

Jak przyrządzić:


Piersi kurczaka należy pokroić na mniejsze cząstki i podpiec na oliwie z oliwek, obtaczając wcześniej w pieprzu. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową do miękkości i przygotowujemy zalewę: 2 rosołki wlewamy do dużej szklanki z ciepłą wodą, mieszamy, dodajemy 2 pokruszone ząbki czasnku i zostawiamy do momentu, aż piersi i fasolka będą gotowe. Kiedy piersi są już podpieczone, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy odcedzoną fasolką, posypujemy bazylią, a na koniec zalewamy zalewą z rosołków i czosnku. Podpiekamy w temperaturze 150 st. tak około 10 minut.
Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne, garnek do ugotowania fasolki i ziemniaków na puree

Jak podawać?

Potrawę traktujemy jako drugie danie, odajemy z ziemniakami puree.

Uwagi:

Piersi kurczaka przed smażeniem opłukać i naczynia po ich przygotowaniu obmyć wrzątkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.