Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowana cukinia

Tekst i foto Danka Daniłowska 22.08.2013

Od kiedy cukinia stała się popularna w polskiej kuchni, przepisy na nią są niezliczone. Podajemy ją na surowo, smażoną, gotowaną, pieczoną, duszoną, przyrządzamy znakomite zupy, dania główne i surówki. Ma ona wyjątkowo niską wartość energetyczną, a przy tym zawiera mnóstwo witamin. Wydrążona i napełniona warzywnym farszem może stanowić ozdobę stołu i być jednocześnie pyszną przystawką.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
416 złśredni35 min.średnia

Składniki:

3 cukinie, 2 nieduże cebule cukrowe, 30 dag pieczarek, pęczek natki pietruszki, 10 dag ostrego żółtego sera, łyżka masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinię pokroić w poprzek, w kawałki długości 5-6 cm. Za pomocą obieraczki lub noża wyciąć paseczki na skórce. W każdym kawałku wydrążyć środek, zostawiając nienaruszony spód. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć na maśle obracając, by podpiekła się cała równomiernie. Wydrążoną cukinię drobno pokroić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać wydrążoną cukinię i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Farszem napełnić środki cukinii, na wierzchu ułożyć kawałki sera. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.12.2013 gość

Student znowu działa. Tym razem w ostatniej chwili przed wigilią pomoże Wam... z makaronem!

http://studentprzygarach.blox.pl/2013/12/Wigilijne-hop-siup-Mieszam-tradycje-z.html

Zgłoś 07.01.2015 samuel

dhp5Xf http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com