Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Faszerowana cukinia po grecku

26.08.2011

Cukinia komponuje się z różnymi produktami. W tym przepisie farsz jest wariacją na temat kuchni greckiej. Wyrazisty w smaku ser feta połączony z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami na wydrążonej cukinii to bardzo trafne połączenie. Do tego dip na bazie greckiego lub bałkańskiego jogurtu. Pycha!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty45 min.wysoka

Składniki:

2 nieduże cukinie,
20 dag sera feta,
mały słoik czarnych, drylowanych oliwek,
5 płatów suszonych pomidorów,
10 dag startego żółtego sera,
łyżka masła,
pęczek rzodkiewek,
2 świeże ogórki,
150 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
2 listki mięty,
2 listki bazylii,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umytą cukinię przekroić wzdłuż na pół.

Z każdej połówki wydrążyć miąższ, pozostawiając tzw. łódeczki.

Wydrążone cukinie posolić i odstawić na 20 minut.

Miąższ cukinii pokroić na drobne kawałki i podsmażyć z łyżką masła.

Oprószyć pieprzem i odstawić do wystudzenia.

Miąższ utrzeć z serem feta.

Dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory.

Cukinię odsączyć z wody i napełnić farszem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

Ogórki obrać, razem z rzodkiewką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Warzywa połączyć z jogurtem.

Dodać porwaną miętę i bazylię.

Przyprawić solą i pieprzem.

Jak podawać?

Faszerowaną cukinię podawać z dipem rzodkiewkowo–ogórkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.08.2011 basilicum

Wszystko, jak rzadko kiedy, mi w tym przepisie gra.

Zrobię i sprawdzę!

Zgłoś 27.08.2011 tr

Swietna propozycja, coś innego niż leczo i zwykła zapiekana cukinia. Na pewno wypróbuję.

Zgłoś 28.08.2011 natasza

ja oliwek nielubie w zamian dodala bym pieczarek a zamiast polewac jogurtem posypala bym zoltym serem

Zgłoś 26.08.2011 mala

fajna jest tez cukinia nadziewana np mielonym miesem drobiowym, mieso miesza sie z posiekanym miazszem cukinii wybranym z polowek, mozna dodac ziola (np bazylie, natke pietruszki swieza), dosoli... Pokaż więcej

fajna jest tez cukinia nadziewana np mielonym miesem drobiowym, mieso miesza sie z posiekanym miazszem cukinii wybranym z polowek, mozna dodac ziola (np bazylie, natke pietruszki swieza), dosolic dopieprzyc do smaku i zapiec pod serkiem zoltym :) mniam!

Zgłoś 19.04.2014 goÅÄ

JTMmlA <a href="http://dnmiehqjdyfp.com/">dnmiehqjdyfp</a>, [url=http://tadmtafbmhbb.com/]tadmtafbmhbb[/url], [link=http://imzyaxfjbdnv.com/]imzyaxfjbdnv[/link], http://zb... Pokaż więcej

JTMmlA <a href="http://dnmiehqjdyfp.com/">dnmiehqjdyfp</a>, [url=http://tadmtafbmhbb.com/]tadmtafbmhbb[/url], [link=http://imzyaxfjbdnv.com/]imzyaxfjbdnv[/link], http://zblyvhzjibwf.com/

Zgłoś 11.05.2016 Mark

Tj4A7B http://www.y7YwKx7Pm6OnyJvolbcwrWdoEnRF29pb.com