Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowana tołpyga

Tekst i foto BRATEK 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złśredni35 min.średnia

Składniki:

80 dag tołpygi,
3 łyżki ugotowanego ryżu,
10 dag namoczonych suszonych śliwek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżki masła,
1 jajko,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
3 gałązki zielonej pietruszki,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
cytryna,
2 gałązki kolendry

Jak przyrządzić:

Sprawioną rybę nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Śliwki krótko obgotowujemy, drylujemy i kroimy w paseczki.
Ryż mieszamy ze śliwkami, roztartym z solą czosnkiem, bazylią, masłem i jajkiem.
Masę przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.
Rybę nadziewamy wyrobioną masą i spinamy wykałaczkami.
Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy w nim rybę, obkładamy gałązkami pietruszki, wlewamy wino i wstawiamy do miski parowaru.
Gotujemy około 35 minut.

Potrzebne przybory:

wykałaczki,
parowar,
żaroodporny półmisek

Jak podawać?

Rybę podzieloną na porcje podajemy na ogrzanym półmisku, udekorowaną gałązkami kolendry i plasterkami cytryny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.11.2007 Kuba

jest bardzo pyszne