Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowane bakłażany

Tekst i foto Agatka 16-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-820 złprosty35 min.?

Składniki:

baklazany (podluzne i niezbyt duze), mieso mielone, jajko, troche bulki wroclawskiej, bulka tarta, bazylia, pietruszka zielona, sol, pieprz, szynka got. lub ew. boczek, parmezan lub grana padano (mielony)

Jak przyrządzić:

Baklazany po dokladnym umyciu kroimy na polowki (wdluz)i obgotowywujemy, gdy sa miekie odcedzamy i studzimy. Po ostudzeniu wydrazamy te polowki i miazsz przekladamy do naczynia wczesniej przygotowanego. Z podanych wyzej skladnikow i miaszu przygotowujemy nadzienie (cos na wzor kotletow mielonych). Bierzemy wydrazone bakladamy i wypelniamy farszem. Tak przygotowane wkladamy do piekarnika na 180c na ok. 30 min. Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Potrawe mozna spozywac po wyciagnieciu z piekarnika! Na drugi dzien po ugotowaniu jest jeszcze lepsza!

Uwagi:

Baklazany przed wlozeniem do piekarnika mozemy polac sosem pomidorowym i posypac tartym parmezanem! Wazne jest aby naczynie w ktorym pieka sie baklazany bylo przykryte gdyz szybko wysychaja i sa potem niesmaczne!

Czas przygotowania:

pracochlonnosc ok. 60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.